Detaljen många glömmer när man ska servera vin

Det finns många ”regler” för att servera sitt vin på rätt sätt.
Trots det glömmer många den kanske viktigaste detaljen – att lufta innehållet i god tid före servering.
– Det räcker inte med att bara dra upp korken utan man måste flytta vinet till ett annat kärl, säger Tomas Holstein, vd på Enjoy Wine & Spirits i podcasten Vin för Rookies.

Hur luftar man sitt vin på bästa sätt? Knepen många inte känner till – lyssna på Vin för Rookies här!

Att servera vin kan i många fall kännas som en hel vetenskap. Det gäller att hälla upp vinet på rätt sätt, använda ett passande glas och inte minst om att också lyckas matcha mat och dryck på till exempel en middag. Dessa grundregler har många koll på – men det finns en annan detalj där det är lätt att bli lite slarvig.

Tomas Holstein, vd på Enjoy Wine & Spirits, berättar i ett avsnitt av podcasten Vin för Rookies om några viktiga grundregler för att lufta sitt vin.
– Många drar bara upp korken ur flaskan men det räcker inte. Man måste flytta vinet till ett annat kärl. Karaff är ett bra kärl men det går egentligen lika bra med en kastrull, bakbunke eller vad som helst, säger han.

Framför allt unga viner under fem år tål en ganska aggressiv luftning

Det man framför allt vill åt med luftning av vinet är att innehållet ska komma i kontakt med syre. Faktum är att man kan låta vinet lufta längre än förväntat.
– Om jag vet att jag ska ha en middagsbjudning på kvällen brukar jag hälla vinet i en karaff redan på morgonen. Framför allt unga viner under fem år tål en ganska aggressiv luftning, där kan man hälla det på karaff ganska tidigt, säger Tomas och fortsätter:

– Jag luftar alltid i rumstemperatur.  Om man har vinet i kylen kan det finnas vitlökssmör, örter eller gammal ost med påtaglig smak som riskerar att påverka vinets smak.

I podden ger han även tips på det mest effektfulla sättet att få till en bra luftning, och förklarar varför det även är viktigt att lufta vita viner.

Hur luftar man sitt vin på bästa sätt? Knepen många inte känner till – lyssna på Vin för Rookies här!

Nästa artikel