Så ger du din gräsmatta en skön vintervila

När sommaren har tagit slut är det lätt hänt att man slutar klippa gräset och låter gräsmattan falla i glömska. Det många inte vet är att det är lika viktigt att ta hand om gräsmattan även under kyligare dagar. 

STIGA har allt för din gräsmatta – läs mer här.

Sommaren försvann lika snabbt som den kom – efter förhoppningsvis många härliga dagar i trädgården med familj och vänner. 

Men bara för att temperaturen har droppat betyder det inte att man ska sluta ro om sin gräsmatta – för det är nu man lägger grunden till nästa sommar med en fortsatt fin och hälsosam gräsmatta. 

Hur ska man då göra för att gräsmattan ska fortsätta må bra? I den här artikeln har vi samlat några enkla och smarta tips. 

Börja hösten med lite hederligt trädgårdsarbete, i form av att städa och kratta gräsmattan ordentligt. 

Så ska man tänka i höst

Nu i september-oktober är det även ett lysande tillfälle att gödsla gräsmattan, gärna två gånger under angiven period. Kom ihåg att använda ett gödsel med hög kaliumhalt och låg kvävehalt (under fyra procent). 

Vattningen blir såklart inte lika central som under sommarens varma månader, men om det skulle bli en torr höst är det klokt att vattna gräsmattan. Om så inte blir fallet kan man strunta helt i att vattna. 

Tidigt höst är även ett utmärkt tillfälle att anlägga en ny gräsmatta eller för den delen reparera en gammal gräsmatta. Svalare temperaturer och fukt gynnar nämligen gräset som då får det lättare att etablera sig. 

Sista klippningen då? Tänk på att inte klippa för kort, då det inte ger något skydd för vintern. Men gräset får inte heller vara för långt, då det välkomnar svamp- och mögelangrepp. Optimal höjd på gräset är 4-5 centimeter.

STIGA har allt för din gräsmatta – läs mer här.

Nästa artikel