5 supertips du inte får missa i sommar

Nu är sommaren äntligen här och gräsmattan behöver lite kärlek.
Här är STIGAs fem supertips som din gräsmatta kommer tacka dig för.

Se alla STIGAs populära gräsklippare här >>

Under sommaren blir gräsmattan snabbt många husägares ögonsten. Här får du fem supertips som kommer få dina gäster att imponeras av din gräsmatta.

1. Gödsla gräsmattan

Vill du få en riktigt grön gräsmatta är det viktigt att du gödslar den. När du klipper gräset tar du nämligen bort många viktiga näringsämnen som måste ersättas. För bästa resultat borde du gödsla gräsmattan cirka var fjärde eller var femte vecka från tidig vår. Vattna sedan gräset efter du har gödslat den, annars kan gräsmattan bli fläckig. Du kan även använda en STIGA Multiclip som finfördelar gräsklippet som sedan faller tillbaka i gräsmattan och håller den fin

2. Vertikalskär din gräsmatta

Vill du ge din gräsmatta ett riktigt ansiktslyft bör du satsa på att vertikalskära din gräsmatta en till två gånger per sommar. Vertikalskärning innebär att du gör små lufthål cirka 1–2 centimeter ner i jorden. Lufthålen gör det lättare att syresätta och dränera gräsmattan. Genom att vertikalskära gräsmattan blir det enklare för syre, vatten och näring att tränga sig in i rötterna. Detta bidrar i sin tur till grannskapets grönaste gräsmatta.

I STIGAs sortiment hittar du vertikalskärare för dig och din gräsmatta. En bra modell att kika på är den elektriska vertikalskäraren SV 213 E som har 16 knivar för vertikalskärning. Den hjälper dig även lufta gräsmattan och fungerar även utmärkt som mossrivare och kan samla in mossa och annat material i uppsamlare som tar 40L.

3. Vattna vid rätt tidpunkt

För att din gräsmatta ska må så bra som möjligt av att vattnas bör du göra det under tidig morgon eller sen kväll. Då är det nämligen svalare ute. Vattnar du gräsmattan mitt på dagen en varm sommardag kommer vattnet avdunsta.

4. Klipp ofta, men inte för kort

Under våren växer gräset mycket och gräsmattan mår bra av att klippas ofta. När gräset klipps med jämna mellanrum stimuleras gräset och gräsmattan blir både tätare och jämnare. Under säsongen borde du sikta på att klippa gräset en gång i veckan. Se bara till att inte klippa för mycket. Du borde som mest klippa en tredjedel av gräset per gång.

Bland STIGAs sortiment finns flera gräsklippare som passar dig och gör det kul att klippa gräsmattan. En av deras bästsäljande gräsklippare är den batteridrivna COMBI 753e V. Detta är en pålitlig och robust gräsklippare som gör det enkelt att klippa gräset. Du kan såklart ställa in klipphöjden så att gräset klipps perfekt efter behov och säsong.

5. Byt riktning och mönster varje gång du klipper

Var lite kreativ när du klipper gräsmattan och testa olika mönster och riktningar. Detta är för att grässtråna inte ska tryckas åt samma håll varje gång du klipper gräset. Gräsmattan kommer tacka dig för variationen och se friskare ut.

Se alla STIGAs gräsklippare HÄR.

Nästa artikel