Tareq Taylor: ”Därför är kyckling den perfekta råvaran”

Publicerat: 2017-28-11

Tv-kocken Tareq Taylor menar att matlagning inte behöver vara komplicerat. Men att det är desto viktigare att ha rätt kunskap om sina råvaror. Därför har han nyligen gett ut en bok om kyckling – en bok han menar har saknats.

Stressad inför julen? Här är knepen som gör det enkelt att lyckas med julbordet – och samtidigt imponera på dina gäster.

– Jag tyckte framför allt att det saknades kunskap om kyckling. Många ser bara en fin förpackning när de handlar, men vet man inte vad de olika begreppen står för går det inte göra medvetna val, säger Tareq.

Tareq Taylors matlagning har numer blivit ett välkänt och uppskattat inslag i svensk matkultur. Med sin unika förmåga att på ett enkelt sätt lyfta fram och hylla lokala råvaror har han vunnit svenska folkets hjärtan, och magar.

Nu har han skrivit en bok om kyckling – något han menar är den ”perfekta råvaran”. Hur kommer det sig?

– Kyckling är en universellt och något som de flesta äter, det finns en massa härliga recept och variationer, säger Tareq.

Men det ligger mer bakom boken än goda recept.
– Jag tycker det är viktigt att man är påläst och har kunskap om de ingredienser man använder i sin matlagning. Precis som med griskött har det funnits många diskussioner om kyckling men inte lika mycket kunskap. Jag vill reda ut begreppen och hjälpa folk att göra smarta val, förklarar Tareq.

Allt fler av dagens konsumenter börjar få upp ögonen för den stora skillnaden mellan en svensk fågel som vuxit upp under goda förhållanden – och en importerad kyckling.

Genom att hålla utkik efter Svensk Fågels kvalitetsmärkning, den Gula Pippin, kan man som konsument känna sig trygg. Förutom att bönderna följer strikta regler kring djurhanteringen så arbetar man även utifrån ett hållbarhetstänk. Något som verkligen uppskattats av konsumenterna.

Att kyckling och fågel är en råvara som ligger Tareq varmt om hjärtat är tydligt, men vilken är hans favoriträtt?

– Svårt att säga men nu när det börjar bli kallare ute är cacciatoren, den italienska jägargrytan svårslagen. Annars en mustig coq au vin.

Fem punkter som garanterat kommer få dig att välja svensk kyckling i butiken – det här borde alla läsa!

 

Här är märkningen du ska hålla utkik efter i butiken:

 

Nästa artikel