Bonden Per: ”Därför är jag stolt över att vara svensk bonde”

Publicerat: 2018-4-10

Svenska bönder följer strikta regler kring både miljö och djurhållning. Som medlem i branschorganisationen Svensk Fågel är kraven ännu tuffare – och här menar Per att det är viktigt med de svenska konsumenternas stöd.

– När det finns möjlighet borde det vara en självklarhet att alltid välja svenskt i butik och när man äter ute, menar Per Watz, bonde.

Osäker på hur man hanterar färsk kyckling? Här är fem viktiga punkter – som alla borde känna till.

För kycklingbonden Per är det oerhört viktigt att sätta både djurens välmående och hållbarhet i fokus. Något som han menar är en stor fördel med svensk djuruppfödning, där svenska bönder ofta ligger långt före många andra länder.

Som svensk bonde och medlem i Svensk Fågel följer man väldigt hårda krav för att garantera ett hållbart jordbruk och god djurhållning, och det är jag stolt över, säger Per Watz, svensk kycklingbonde.

Det här innebär att de svenska produkterna kan kosta lite mer i butik. Men då är det viktigt att svenska konsumenter faktiskt inser vad det är de betalar för, menar Per Watz.

Listan med fördelar kan nämligen göras lång, till exempel så använder ingen av Svensk Fågels medlemsbönder antibiotikabehandling i förebyggande syfte. De följer strikta kvalitetsprogram kring djurhållningen, och en lagstiftning där det bland annat är helt förbjudet med buruppfödning. Och tack vare noggranna kontroller och rutiner – kan de garantera kyckling helt fri från salmonella. Men det är inte allt.

Även inom klimatarbetet ligger man i framkant. Ofta har gårdarna ett eget kretslopp där de producerar sitt eget spannmål, vilket minskar negativ miljöpåverkan rejält. Och Per är en av de bönder som valt att ta miljötänket ännu ett steg längre.

Norra Europas största solcellsanläggning

På gården har Per installerat solceller, både på lanthusen och stallgårdarnas tak.
– Vi jobbar ständigt med att bli mer klimatsmarta och det här kändes som ett naturligt steg att testa. Nu har vi norra Europas största solcellsanläggning på ett lantbruk, och det är vi superstolta över! Säger Per.

Hos kycklingbonden Per Watz i Husby Gård, Eskilstuna, har man investerat stort i solceller. ”Jag tror att det här är något fler kommer haka på” – Per Watz, kycklingbonde”

På ett år ska solcellerna producera lika mycket el som gården förbrukar. I perioder får de in mer el än de kan använda, som de då säljer på nätet – och när det produceras mindre el kan de enkelt köpa den mängd de behöver.

Att välja kyckling från någon av Svensk Fågels medlemmar innebär alltså inte bara att man får en produkt av högsta kvalité – det är också ett sätt att se till så att de svenska bönderna kan fortsätta sätta miljön och djuromsorg i fokus.

Vi jobbar stenhårt mot att ha världens bästa djuromsorg, för att föda upp kycklingar av högsta kvalité, samtidigt som vi har ett hållbart jordbruk. Därför borde det alltid vara självklart att välja svenskt, säger Per.

Och när det kommer till kyckling har han själv en given favorit på middagsbordet: Flygande Jakob.

– Flygande Jacob är fantastiskt gott! Jag har gillat den rätten ända sedan jag var liten, det är en riktig klassiker. Sen är det ju lite extra kul med det udda namnet, som jag faktiskt aldrig förstått var det kommer ifrån.

Undrar du också varför det heter Flygande Jacob? Och är du sugen på att testa 70-talsklassikern i en modernare tappning? Klicka här.

Nästa artikel