Matnostalgi – här är 5 klassiska maträtter vi minns

Publicerat: 2018-19-9

Många av oss har växt upp med starka matminnen som verkligen kommit att prägla vår barndom. Och det vissa ser som älskade favoriter, får andra att ogillande rynka på näsan.

Här är fem klassiker som bjuder på rejäl matnostalgi, finns din favorit med?

1. Flygande Jacob

Den här klassiska kycklingrätten får ofta starka reaktioner. Och kanske är det inte så konstigt med den udda kombinationen av bananer, chilisås, grädde och jordnötter. Rättens ovanliga namn har dock en enkel förklaring – Flygande Jacob var nämligen upphovsmannen egna smeknamn, en man vid namn Jacobsson som arbetade med flyggods.

Udda eller ej, men denna kycklingrätt har verkligen blivit en klassiker. Och medan andra drar sig för de lite udda smakkombinationerna, är det många som fortfarande hyllar 70-talsfavoriten.

Recept: Sugen på att testa Flygande Jacob och andra klassiker i en modernare tappning? Kolla in den här enkla matvideon!

2. Kreolsk gryta/Kreolskans gryta

I likhet med Flygande Jakob bjuder Kreolskans gryta på en salig blandning. Rätten kombinerar både olika smaker och konsistenser hejvilt. Vad sägs till exempel om kyckling, syltlök, paprika, chorizo och grädde? Tillsammans med nykokt ris var det här en vanlig rätt på 70-talet. Ett härligt grytkok som passar perfekt för både familjemiddagar och fest.

Recept: Låt Kreolskans gryta värma i höstkylan – här är receptet som gör det enkelt att lyckas med klassikern.

3. Smörgåstårta

Likt en avlägsen släkting har smörgåstårtan en tendens att dyka upp så fort det vankas högtidsfirande. Och det är nog få svenskar som lyckats ducka den här klassikern. Och tårtan är ofta ett givet alternativ vid allt från bröllop, till dopfester och examensfiranden. Det är svårt att säga vad som får oss att hålla just smörgåstårtan så kär, men uppenbarligen är det en seglivad klassiker – som vi troligtvis kommer få dras med många år framöver.

Uppfriskande nog börjar det dock komma en del olika varianter, för den som tröttnat på skinka och räkor. Kolla in receptet nedan för att få lite omväxling till nästa högtidsfirande.

Recept: Smörgåstårta à la club sandwich – perfekt för den som vill ha ett alternativ till rullad skinka och skaldjur.

4. Beef Wellington

Maträtten som kanske blivit mer känd i allmänna kretsar som en av den engelska TV-kockens ödesdigra paradrätter. Och visst är det en imponerande skapelse? Men den ställer även lite högre krav på matlagaren – och är kanske därför sällan något man bjuder på till vardags. Likväl har den smördegsinbakade köttbiten haft sitt segerrika intåg i många svenska kök, och kan fortfarande dyka upp vid lite festligare tillfällen.

TIPS: För den som undviker rött kött finns den klassiska rätten med en ny twist – klicka bara på länken nedan och följ videon steg för steg, så är det enkelt att slänga ihop en Wellington som kan imponera på mästerkocken själv!

Matvideo: Kyckling Wellington – en hälsosammare twist på den klassiska favoriten.

5. Helstekt kyckling

Detta härliga 50-talsrecept serverades ofta på klassiskt vis med svartvinbärsgelé och små kulpotatisar. Den helstekta kycklingen är verkligen en traditionell söndagsrätt, och som även om den tar sin tid att tillaga – är en svårslagen favorit runt middagsbordet. Det är även ett smart val för den som vill äta klimatsmart då hela kycklingen kommer till användning.

Osäker på hur man får till den perfekta helstekta kycklingen? Kolla bara in videon nedan, och imponera på gästerna, varje gång.

Matvideo: Så får man till en perfekt helstekt kyckling – på första försöket.

Nästa artikel