Därför är kyckling det klimatsmarta valet

Publicerat: 2017-10-6

En avhandling från Chalmers tekniska högskola visar att vi kan fortsätta äta kött och ändå göra en insats för miljön. Men det handlar om vilket kött du väljer. Du kan aktivt hjälpa Sverige att uppnå EU:s klimatmål om du väljer kyckling och kalkon framför rött kött.

Läs mer: ”Svenska kycklingar tvingas sitta i burar utan dagsljus” – här reder en expert på djurskydd ut hur det egentligen ligger till.

Att vi svenskar gillar vårt kött är lätt att konstatera. I Sverige har konsumtionen av nötkött ökat med över 50 procent de senaste 20 åren. Detta trots att uppfödningen av boskap står för hela 15 procent av de klimatgaser vi människor ger upphov till.

De största problemen med nötdjur är att de släpper ut metangas, kräver stora betesplatser och även stor mängd föda. I dag skövlas massvis med skog i stora delar av världen, bara för att få plats med djuren och för att odla den mat de behöver. Men det finns en enkel lösning.

Att välja kyckling istället för rött kött minskar ens klimatpåverkan avsevärt, menar forskaren David Bryngelsson vid Chalmers Tekniska Högskola som skrivit avhandlingen.

Man kan jämföra kyckling med att köra elbil – det är ett betydligt mer klimatsmart val, och ofta enklare, än att avstå helt.

Det enda man som konsument behöver tänka på är att hålla utkik efter den Gula Pippin i butiken. Är kycklingen märkt med symbolen innebär det nämligen att någon av bönderna inom Svensk Fågel fött upp den.

Svensk fågels märkning innebär att det finns en garanti för att hela produktionsledet skett under klimatsmarta former. Bland annat att kycklingarna växer upp på svenskt spannmål, som bönderna ofta odlar själva, och att de bor på några av landets bästa gårdar.

Dessutom är större delen av den använda energin inom svensk kycklinguppfödning förnyelsebar. Nästan nio av tio kycklingbönder inom Svensk Fågel har ett eget kretslopp på gården med en biobränslepanna som hjärta.

Svensk Fågel har även ett nära samarbete med Världsnaturfonden, WWF, för att stötta ansvarsfull sojaodling. När kycklingarna behöver mer protein kan de få ett sojabaserat foder, då enbart baserat på soja som WWF-godkänt. Så är sällan fallet utomlands. Här kan man läsa mer om vad ett medlemskap hos Svensk Fågel innebär.

Som om inte allt detta vore nog är den Gula Pippin också ett kvitto på att köttet är av förstklassig kvalitet.

Här är märkningen du ska hålla utkik efter:

Läs mer: Här kan läsa mer om hur Svensk Fågel arbetar med att garantera en hållbar och klimatsmart kyckling.

Nästa artikel