Det finns några viktiga tumregler att gå efter när du handlar kyckling i butik. Det krävs mycket mer än att titta på bäst före-datumet för att välja rätt. Men det finns en genväg till att snabbt hitta en kyckling i världsklass. Så här gör du.
Att kika på bäst före-datum och ursprung är en bra början när du köper kyckling och kalkon. Vi i Sverige ställer betydligt högre krav på köttet än andra länder, både när det gäller djurhållning och antibiotikaanvändning.
Ett enkelt knep är att kolla efter Gula Pippin-märkningen. Det är en kvalitetsmärkning som innebär mycket mer än att köttet kommer från Sverige. Den försäkrar att kycklingproducenten är medlem i branschorganisationen Svensk Fågel. Alla bönder som är medlemmar där arbetar mot gemensamma mål och garanterar hög kvalitet på både köttet och kycklingarnas välmående. Här är fyra viktiga anledningar till varför du bör välja Svensk Fågel:
1. Bönderna värnar om sina fåglar
Bönderna i organisationen jobbar hårt för att bekämpa sjukdomar som salmonella och campylobacter, bakterier som kan göra oss sjuka. För att du ska få en säker kyckling skyddas de små kycklingarna. De får sprätta omkring i ett stort och luftigt stall. Där strosar fåglarna omkring på en mjuk bädd av halm eller kutterspån och kan äta och dricka när de vill. Underlaget är särskilt framtaget genom ett fothälsoprogram, allt för att ge kycklingarna mjuka och fina fötter.
2. Svensk Fågel har en strikt antibiotikapolicy
Utomlands är det vanligt att man ger kycklingar och kalkoner antibiotika för att motverka sjukdomar. Det kan på sikt leda till att antibiotikaresistenta bakterier utvecklas. I Sverige arbetar bönderna istället med att skapa en miljö som skyddar kycklingar och kalkoner från att bli sjuka. Inom Svensk Fågel får fåglarna enbart antibiotika efter föreskrivning av en veterinär.
3. Organisationen har kvalitetskrav och kontroller från start till slut
En Gula Pippin-kyckling blir, till skillnad från en del andra kycklingar, noga kontrollerad. Det finns hårda krav på kläckeri, foder, bonden samt slakteriet. Det betyder att kontroller görs i hela värdekedjan. På slakteriet finns exempelvis löpande kontroller och utbildning av personal. Hos bonden görs det också också regelbundna kontroller för att säkerställa att kycklingarna mått bra på gården.
4. Fåglarna får inte några konstiga tillsatser
Fodret kycklingarna äter är också av högsta kvalitet. Då miljökraven är strikta rör det sig oftast om spannmål från gården. Exempelvis använder kycklingbönderna aldrig fiskmjöl, på så vis är man med och minskar risken för utfiskning av haven. Om kycklingarna matas med ett sojabaserat foder måste sojan vara GMO-fri och certifierad enligt WWF:s utarbetade krav.
5. De strävar hela tiden efter att bli bättre
Svensk Fågel vill att de svenska bönderna ska fortsätta att vara förebilder för resten av världen, och därför bedrivs ett nära samarbete med forskning och myndigheter. Man vill att kycklingar, stallar och skötsel ska hålla den högsta standarden
Kort och gott: Vill du ha en kyckling eller kalkon som är god, säker och klimatsmart ska du kolla efter den Gula Pippin.
Titta hit! Här är enkla knepet som gör dig både hälsosam och klimatsmart.