Så lätt kan du bli mer klimatsmart – med ett enkelt val

Publicerat: 2018-28-6

Vill du äta mer klimatsmart men är osäker på var du ska börja? Genom att göra några enkla val i matbutiken kan du garanteras en mer klimatvänlig kost – varje gång du handlar.

Kolla in: 5 saker du inte visste händer i kroppen när du äter kyckling!

Det är inte alltid lätt att veta vad man som konsument kan göra för att vara mer klimatsmart, speciellt när det kommer till kosten. Men faktum är att ett enkelt val kan räcka långt.

Håll utkik efter den Gula Pippin när du köper kycklingen så vet du att den kyckling du köper  är svensk, av hög kvalité och hållbart producerad.

Den Gula Pippin

Håll utkik efter den Svensk Fågels kvalitetsmärkning, den Gula Pippin, nästa gång du handlar – så kan du vara säker på att få en hållbar kyckling av högsta kvalitet.

Den Gula Pippin är en kvalitetsstämpel som garanterar att kycklingen kommer från någon av Svensk Fågels bönder. För det är nämligen stor skillnad på kyckling och kyckling. Inom svensk kycklinguppfödning används till exempel i princip ingen antibiotika medan det är mer vanligt förekommande i andra länder. Här kan antibiotika användas i förebyggande syfta, för att dölja en bristande djuromsorg.

– Svensk Fågel är mer än en ursprungsmärkning. Vi lovar våra konsumenter trygghet och kvalitet i alla led, från kläckeri till butik, och genom stränga kontrollprogram följer vi upp allt arbete som görs för att fåglarna ska vara så friska och säkra som möjligt, förklarar Maria Donis, VD för Svensk Fågel.

Jämför man den svenska kycklingen med importerade, så har man även kunnat se en stor skillnad gällande just klimatpåverkan. Något som Svensk Fågels medlemmar aktivt arbetar med att minska.

Här får du veta mer om Svensk Fågel och kan se vilka regler och stadgar de följer.

”Svenska bönder i topp”

För Bonden Jenny Andersson är miljöpåverkan en viktig faktor i arbetet på gården.

De svenska kycklingbönderna har visat sig ligga långt före än sina utländska grannar, där vi i Sverige har ett helt annat tänk kring hållbarhet.

– Den svenska kycklingproduktionen har generellt lägre klimatpåverkan än den utländska. Det har att göra med en mer professionell, effektiv och helt enkelt bättre produktion. Användningen av biobränsle, låg foderförbrukning och effektivare gödselhantering har tillsammans bidragit till att göra svensk kyckling klimatsmart, säger Ulf Sonesson från Institutet från Livsmedel och Bioteknik.

Bonden Jenny Andersson, ordförande och medlem i Svensk Fågel, berättar hur hon arbetar aktivt för att minska klimatpåverkan på sin gård.

– Vi värmer våra kycklingstall med skog (flis) från den egna skogen och fodret kommer från granngårdarnas spannmål. Åkrarna får i sin tur näring genom våra kycklingarnas gödsel. För att spara energi och säkerställa att våra kycklingar får optimala förutsättningar är vi noga med underhåll av ventilationssystem, vi använder solenergi och planerar skogsvård för att optimera fliskvaliteten som säkerställer kycklingarnas värmebehov.  Ja, listan för hur vi jobbar klimatsmart kan göras längre men jag nöjer mig där idag,  avslutar Jenny Andersson.

Här kan du läsa mer om Jenny Andersson – och varför hon tycker det är en självklarhet att vara medlem hos Svensk Fågel.

Nästa artikel