Så lätt kan du bli hälsosam och klimatsmart

Publicerat: 2017-30-5

Genom att göra några enkla val i matbutiken kan du garanteras en nyttig och hållbar kost.
Detta knep gör det lätt att välja rätt – varje gång.

Här är det enkla receptet som hjälper dig att briljera vid grillen i sommar – så fixar du perfekt grillade kycklingklubbor med en het chiliglaze, på bara 20 minuter.

Att äta kyckling och kalkon istället för rött kött är en väldigt bra början för den som vill leva klimatsmart och hälsosamt. Men det finns en viktig detalj du inte får glömma. Titta alltid efter märkningen med den Gula Pippin på förpackningen innan du väljer produkt ur kyldisken. Kyckling och kalkon med denna märkningen skiljer sig ordentligt från mängden.

Fågelköttet är nämligen både säkrare ur hälsoaspekt och betydligt mer klimatsmart än andra produkter. Anledningen till det är att all fågel som märkts med den Gula Pippin är uppfödd av kycklingbönder från branschorganisationen Svensk Fågel.

– Alla våra medlemmar, bönder som slakterier, behöver uppfylla de krav vi ställer. Vi tror nämligen att en fågel som mår bra också smakar bra. Mat med vår märkning Gula Pippin är god, smart och nyttig och känns enkelt igen ute i butik, säger Maria Donis, VD för Svensk Fågel.

Varför räcker det inte med att kolla så att kycklingen är från Sverige?
– Svensk Fågel är mer än en ursprungsmärkning. Vi lovar våra konsumenter trygghet och kvalitet i alla led, från kläckeri till butik, och genom stränga kontrollprogram följer vi upp allt arbete som görs för att fåglarna ska vara så friska och säkra som möjligt.

Vad driver dig i ditt arbete?
– Jag tycker det är fantastiskt att se hur människor genom åren blivit mer medvetna om vad de lägger i varukorgen. Allt fler inser vikten av att köpa mat av hög kvalitet från svenska bönder!

Maria Donis berättar att det roligaste i hennes arbete är att besöka alla fina svenska gårdar och möta bönderna som jobbar där.
– De har ett fantastiskt driv och brinner verkligen för att kycklingarna ska ha det bra, vilket är otroligt inspirerande.

Vilken förändring vill du helst se under de närmaste åren?
– Att vi fortsätter utvecklas. Vi nöjer oss aldrig och just nu jobbar vi stenhårt för att hitta lösningar som gör våra livsmedel ännu mer hållbara, både vad gäller god djurhälsa och livsmedelssäkerhet. Jag hoppas också att de forskningsprojekt vi stödjer resulterar i nya smarta lösningar som stöttar bonden, producenten och konsumenten i sin vardag, avslutar Maria Donis.

Här är det enkla knepet som hjälper dig välja en kyckling i världsklass – varje gång du handlar.

Nästa artikel