Så kickstartar du träningen i höst – med rätt kost

Publicerat: 2017-17-8

Har du haft svårt att komma igång ordentligt med träningen nu efter sommaren? Då är du inte ensam. Många lovar sig själv att hålla farten uppe, men det är lätt att tappa motivationen efter ett längre avbrott under semestern. Här är tipsen som hjälper dig få en rivstart nu i höst. 

Under sommaren vill man gärna passa på att unna sig sådant man inte kan till vardags. Som sovmornar, att äta god mat och att slippa alla krävande måsten. Då är det lätt att träning och hälsa prioriteras bort.

Fet mat och brist på fysisk aktivitet leder snabbt till både viktuppgång och trötthet. Men med några enkla medel kan du ändra på detta. På bara några veckor kan du få en tonad kropp och känna dig pigg igen.

Nyckeln är givetvis att röra på sig och att tänka på vad man stoppar i sig. Det är knappast någon hemlighet. Men för den som vill se snabba resultat finns det vissa knep man kan ta till.

Kosten spelar större roll än många tror när det kommer till att se resultat. Det är allmänt känt att man tappar i vikt om man drar ner på kolhydrater och låter protein ta mer plats på tallriken. Men det pratas förhållandevis lite om vilka proteinkällor man ska välja.

Enligt Livsmedelsverket skulle många må bra av att äta mindre charkprodukter och rött kött. Forskning visar att rött kött och chark ökar risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Medan kött från kyckling och kalkon däremot inte visar någon ökad risk alls.

Köttet från både kyckling och kalkon har även ett extremt lågt fettinnehåll. Kyckling innehåller ynka 100 kalorier per filé. Trots det kommer du sannolikt att känna dig mätt av en enda. Kyckling är nämligen en proteinbomb och passar perfekt för den som tränar och vill få synliga resultat – snabbt.

Det vita fågelköttet är också rikt på ämnet selen som bland annat stärker vårt immunförsvar. Något som är viktigt för den som precis har börjat att träna. Att bli sjuk och därmed hindras från fysisk aktivitet kan snabbt förgöra alla nya goda vanor.

Dessutom innehåller kyckling och kalkon en hel del järn som vår kropp behöver för att bilda röda blodkroppar. Det gör i sin tur att syreupptagningsförmågan ökar. Något som stärker konditionsträningen och får dig att orka.

För att vara säker på att fågeln du köper både är av hög kvalité och har fötts upp på ett klimatsmart sätt, under goda förhållanden, kan du hålla utkik efter Svensk Fågels märkning i butiken. Den Gula pippin, Svensk fågels märkning, innebär att det finns en garanti för att kycklingarna har haft det bra, och att hela produktionsledet skett under klimatsmarta former. Bland annat innebär märkningen att kycklingarna växer upp på svenskt spannmål, som bönderna ofta odlar själva, och att de är uppfödda på några av landets bästa familjegårdar.

Du kan även vara trygg i att du gör ett säkrare och godare val – samtidigt som du stöttar svenska bönder och en levande landsbygd.

Nästa artikel