LISTA: Det här händer i kroppen när du äter kyckling

Publicerat: 2018-16-5

Många vet om att kyckling både är ett hälsosamt och klimatsmart alternativ. Men varför är det så hälsosamt? Och vad händer egentligen i kroppen när vi äter kyckling? Här reder vi ut alla frågetecken och ger dig sju anledningar som garanterat kommer få dig att välja kyckling framför rött kött nästa gång du är i matbutiken.

Svenska kycklingbonden: ”Därför borde det vara självklart att alltid välja svenskt”

Du mår bättre
Enligt Livsmedelsverket ska du helst inte äta mer än 500 gram rött kött per vecka. Restriktionen omfattar inte vitt kött som till exempel kyckling eller kalkon. Idag äter vi inte mer än 190 gram svensk kyckling i veckan, så det finns gott om utrymme att äta mer svensk kyckling.

Du bygger muskler
Kyckling är en av de renaste proteinkällorna som finns. Proteinet behövs för att både behålla och bygga muskler. Kyckling innehåller fullvärdigt protein med alla de 20 aminosyror som kroppen behöver. Skippa proteindrinkarna och ladda istället med kyckling efter träningen.

Du håller dig mätt
Kyckling är väldigt fettsnålt och rikt på viktiga proteiner vilket mättar länge. Du håller också mättnad och blodsockernivån på en jämn nivå genom en bra balans av fett, kolhydrater och protein. En kycklingssallad med bulgur och en olja/vinäger-dressing ger till exempel en lagom avvägd balans av fett, kolhydrater och protein. Jämn blodsockernivå håller dig helt enkelt mätt längre och minskar därmed risken för småätande och sötsug.

Fettinnehåll i gram per 100 gram
Kycklingfilé utan skinn   1,2
Fläskfilé                             2,6
Oxfilé                                4,4
Entrecôte                          9,5
Falukorv                            18-23  

Du håller dig frisk
I kyckling finns vitaminer, mineraler och antioxidanter som till exempel vitamin B3, fosfor och selen som till exempel kan skydda kroppen och hjälper dig att hålla dig frisk.

Du slipper konstiga ämnen
Köper du kyckling från svenska bönder kan du vara säker på att kycklingens foder är fri från fiskmjöl och sojan är GMO-fri. Vidare är kycklingarna med Gula Pippi-märkningen så friska tack vare Svensk Fågels djurhälsoprogram, att i princip inga kycklingar behöver antibiotikabehandlas. Därför är det väldigt viktigt att hålla utkik efter Svensk Fågels märkning när du handlar.

Du slipper salmonella med Gula Pippin
När du varit utomlands har du säkert hört att du ska undvika kyckling för att slippa salmonellasmitta. Men här hemma i Sverige kan du vara lugn – köper du svensk kyckling är den garanterat fri från salmonella.

Källa: Livsmedelsverket, Svensk Fågel

Svenska kycklingbonden: ”Därför borde det vara självklart att alltid välja svenskt”

Nästa artikel