Kolla in: Här är enkla knepen som gör årets julbord till en succé

Publicerat: 2017-28-11

Alltid undrat hur man får till det där perfekta julbordet? Utan att behöva stressa framför spisen när de första gästerna börjar dyka upp? Nu behöver du inte oroa dig längre, med de här enkla knepen kommer du garanterat att vara klar i tid till Kalle Anka.

Därför menar den kände tv-kocken att vi behöver lära oss mer om kyckling: ”Viktigt att kunna göra medvetna val” – Tareq Taylor.

 

Planering är a och o

För de flesta är julen redan en högtid som är man förknippar med stress –  så låt inte julbordet spä på det ytterligare. Skriv en lista på den mat du ska laga och dela upp det dag för dag. Är man en stor familj kan man med fördel ta hjälp av varandra. Kanske är någon annan i familjens en stjärna på desserter? Låt då den ta hand om knäck och ischoklad, så du kan fokusera på annat.

Testa nya trender

Nuförtiden finns det massvis med goda alternativ att bjuda på istället för rött kött och fläsk. En allt vanligare trend är att snegla mot USA och byta ut julskinkan mot fylld kalkon – ett alternativ som kan tillagas på en mängd olika sätt.

Våga testa något nytt – varför inte låta fylld kalkon vara julbordets huvudnummer i år?

Tänk på balansen

Det klassiska är att kötträtterna hamnar i fokus på det svenska julbordet. Men hur tråkigt är det inte när gästerna knappt orkar ta sig igenom en vända? För att undvika den värsta matkoman kan det vara bra att komplettera med en fräsch sallad. Men kom ihåg – salladen måste kunna konkurrera med det andra på bordet. Tomat, gurka och isbergssallad blir det lätt en hel del över av, medan en härlig chevré-sallad, med nötter, honung och fikon kommer att ta ditt julbord till en ny nivå.

Välj närproducerat

Låt ditt julbord vara närproducerat i den mån det är möjligt. Ett hett tips är att byta ut rött kött mot fågel, det finns numer goda alternativ till prinskorven och julskinkan, som både gynnar miljön och din hälsa.

Fem punkter som garanterat kommer få dig att välja svensk kyckling i butiken – det här borde alla läsa!

Nästa artikel