Kockens tips: ”Så enkelt ställer du om till nyttigare kostvanor”

Publicerat: 2017-17-8

Hamnat i en svacka med allt för mycket hämtmat? Hur smidigt och gott det än kan vara, så mår ingen bra av att äta ute sju dagar i veckan. Men oroa dig inte. Att ställa om till nyttigare kost behöver inte betyda att du måste gå på grönbete resten av året. Här är kockens smarta knep för en välsmakande och hälsosammare vardag.

Läs mer: Experten avslöjar – ”Så mår våra svenska kycklingar egentligen”

Att ta sig tillbaka till nyttigare matvanor behöver faktiskt inte innebära en sådan helomvändning som många kan tro. Med några enkla knep går det att ställa om till en mer balanserad kost – utan att förlora matglädjen.

Kocken Ewa, som jobbat på några av Stockholms mest välrenommerade restauranger, delar med sig av sina tips.

– Många verkar tro att de måste ge upp god mat för att lyckas vara nyttig, men det stämmer inte alls, berättar Ewa.

– Genom att enkelt byta ut några ingredienser kan många recept anpassas för att passa en mer välbalanserad kost, förklarar hon.

Istället för att försöka uppfinna hjulet, kan man vinna en hel del på att byta ut och ersätta råvaror i recept man redan gillar. Ersätt pasta med svarvad zucchini, ris med riven blomkål eller quinoa, och kycklingfärs istället för nötfärs till din tacos. Det kan räcka med några få enkla ändringar för att få ner kaloriintaget rejält.

Det här knepet fungerar även på några av våra allra mest älskade klassiker. En imponerande maträtt man med gott samvete kan bjuda på är en nyttigare variant av klassikern Beef Wellington. Här är ett videoklipp som visar hur du enkelt lyckas med din kyckling Wellington.

Genom att byta ut det röda köttet mot fettsnål kycklingfilé och kycklingbacon har man inte bara minskat kalorierna avsevärt, hög konsumtion av rött kött och chark har även en tydlig koppling till  ökad risk för cancer i tjock- och ändtarm, enligt forskning som presenteras av Livsmedelsverket.

– Det handlar om att ständigt göra medvetna val, ofta finns det en lika bra produkt att ersätta med som inte har samma höga fetthalt eller mängd snabba kalorier – det gäller bara att tänka till, förklarar Ewa.

Kyckling är ett protein som passar bra för den som tänker på vad den stoppar i sig. Och inte bara för egen del. Det fettsnåla fågelköttet har inte bara en lättare effekt på oss, utan ger även ett betydligt mindre avtryck på miljön.

Som om inte detta vore nog är kyckling och kalkon från Svensk Fågel alltid av förstklassig kvalité. Så se till att välja den Gula pippin i butiken.

Läs mer: Sugen på att komma i form efter jul? Här är tipsen som gör det enkelt att kickstarta träningen.

Nästa artikel