Kickstarta formen i höst – satsa på proteinrik kyckling

Publicerat: 2018-22-4

Har du haft svårt att hitta träningsmotivationen igen efter sommaren? Då är du inte ensam. Många lovar sig själva att hålla farten uppe men det är lätt att tappa farten efter semester och ledighet. Här är tipsen som hjälper en att toppa formen nu i höst. 

Svenska kycklingbonden: ”Därför borde det vara självklart att alltid välja svenskt”

Under sommaren vill man gärna passa på att unna sig sådant man inte kan till vardags. Som sovmornar, att äta god mat och att slippa alla krävande måsten. Då är det lätt att träning och hälsa prioriteras bort.

För mycket mat i kombination med för lite fysisk aktivitet kan leda till övervikt och sjukdomar. Men med några enkla steg kan man ändra på detta och komma i en mer hälsosam riktning igen.

Kroppen mår bra av att röra på sig. De flesta av oss behöver öka sin fysiska aktivitet och här är den bästa träningen den som blir av. En promenad kan räcka för en del men om du vill att efterförbränningen ska öka på allvar krävs det att du tränar med en intensitet på mer än 80 procent av din maxpuls. Det här innebär att du behöver bli rejält svettig och så pass andfådd att du knappt klarar att prata i hela meningar under träningspasset.

Att springa intervaller i trappor är ett effektivt sätt att få upp pulsen rejält.

 

 

Även längden på passet spelar stor roll, även om all träning är bra träning ger en 30 minuters joggingrunda högre efterförbränning än 15 minuter. Genom att varva styrketräning med högintensiv träning kommer du snabbt märka att kroppen både blir starkare. Men för att hålla både förbränning och efterförbränning på topp är det även viktigt att du även äter ordentligt.

Kosten spelar större roll än många tror när det kommer till att se resultat. Men det finns många myter kring just kost och hälsa, och det kan vara svårt att veta vilka råd man egentligen ska lyssna på. De flesta kostexperter är dock helt överens om att det gäller att hitta en bra balans mellan fett, kolhydrater och protein. Ofta behöver man minska mängden mättat fett, och snabba kolhydrater, och istället öka andelen fiberrika kolhydrater och protein.

Mest effektivt är att satsa på en proteinkälla som innehåller alla de 20 essentiella aminosyror som kroppen behöver – men inte kan tillverka på egen hand, så kallat fullvärdigt protein. Här är kyckling eller kalkon några av de bästa alternativen.

Här är enkla knepet som gör dig mer klimatsmart – redan idag. Kolla in det här.

Svensk kyckling och kalkon är även fettsnålt och rikt på ämnet selen och vitamin B3 som bland annat behövs för ämnesomsättningen och som kan stärka vårt immunförsvar. Något som är viktigt för den som precis har börjat att träna. Att bli sjuk och därmed hindras från fysisk aktivitet kan snabbt förgöra alla nya goda vanor.

För att vara säker på att fågeln du köper både är av hög kvalité och har fötts upp på ett klimatsmart sätt, under goda förhållanden, kan du hålla utkik efter Svensk Fågels märkning i butiken. Den Gula pippin, Svensk Fågels märkning, innebär att det finns en garanti för att kycklingarna har haft det bra, och att hela produktionsledet skett under klimatsmarta former. Bland annat innebär märkningen att kycklingarna växer upp på några av landets familjegårdar och är uppfödda på huvudsakligen svenskt spannmål, odlade av våra svenska bönder

Väljer du kyckling eller kalkon från Svensk Fågel kan du känna dig trygg i att du gör ett hälsosamt, klimatsmart och gott val – samtidigt som du stöttar svenska bönder och en levande landsbygd.

Kyckling som kyckling? Fel – det här borde alla som äter kyckling ha koll på.

Nästa artikel