Hälso- och klimatsmarta detaljen som många missar

Publicerat: 2018-1-5

De flesta vill göra val som är bra för oss själva och för miljön. Maria Donis, VD för Svensk Fågel, är glad att svenskarna förstått vikten av att äta kött av bra kvalitet. Men hon vill samtidigt göra fler uppmärksamma på en märkning som innebär att vi lätt kan minska vår klimatpåverkan ännu mer.

5 viktiga fördelar med svensk kyckling – det här borde alla ha koll på!

Vi svenskar anstränger oss allt mer för att göra bättre val i matbutiken. Undersökningar visar att vi bryr oss mindre och mindre om priset när vi handlar kött och istället prioriterar ursprung och kvalitetsmärkningar. Många väljer också aktivt att äta mindre kött och istället mer vegetariskt. Men att välja rätt typ av kött kan vara en lika effektiv insats för både miljön och vår hälsa.

Att välja kyckling och kalkon är en väldigt bra början för den som vill leva klimatsmart och hälsosamt. Samtidigt är många villiga att göra mer än så. Att Svenskarna börjat ta vara på sin möjlighet att påverka genom smarta val är något som Maria Donis, VD på Svensk Fågel, märker tydligt.

– Jag tycker det är fantastiskt att se hur människor genom åren blivit mer medvetna om vad de lägger i varukorgen. Allt fler inser vikten av att köpa mat av hög kvalitet från svenska bönder!

Dock är det många som nöjer sig med att enbart kontrollera ursprunget när de köper fågel. Men det finns en annan viktig detalj att kolla efter – Svensk Fågels märkning med den Gula Pippin.

– Svensk Fågel är mer än bara en ursprungsmärkning. Vi lovar våra konsumenter trygghet och kvalitet i alla led, från kläckeri till butik, och genom stränga kontrollprogram följer vi upp allt arbete som görs för att fåglarna ska vara så friska och säkra som möjligt.

Svensk Fågels märkning är både säkrare ur hälsoperspektiv och betydligt mer klimatsmart än andra produkter. Anledningen till det är att all fågel som märkts med den Gula Pippin är uppfödd av kycklingbönder från branschorganisationen Svensk Fågel.

– Alla våra medlemmar, bönder som slakterier, behöver uppfylla de krav vi ställer. Vi tror nämligen att en fågel som mår bra också smakar bra. Mat med vår märkning Gula Pippin är god, smart och nyttig och känns enkelt igen ute i butik, säger Maria Donis.

Maria Donis berättar att det roligaste i hennes arbete är att besöka alla fina svenska gårdar och möta bönderna som jobbar där. Det råder ingen tvekan om att det svenska folket också är mån om en ljus framtid för gårdarna och jordbruket. Maria Donis tror och hoppas på en positiv utveckling med hjälp av det stöd som konsumenterna visar.

– Vi nöjer oss aldrig och just nu jobbar vi stenhårt för att hitta lösningar som gör våra livsmedel ännu mer hållbara, både vad gäller god djurhälsa och livsmedelssäkerhet. Jag hoppas också att de forskningsprojekt vi stödjer resulterar i nya smarta lösningar som stöttar bonden, producenten och konsumenten i sin vardag, avslutar Maria Donis.

Sugen på tips och inspiration? Här hittar du en massa bra recept på kyckling.

 

Nästa artikel