Fem fördelar med svensk kyckling – detta borde du ha koll på

Publicerat: 2017-28-11

Många säger sig föredra att välja svenskt när de handlar i butiken. Men inte alla har koll på varför. Är det verkligen så stor skillnad på kyckling och kyckling? Här är svaret: Listan för dig som vill veta varför du alltid borde välja svensk fågel.

Middagstips: Bjud på en helstekt kyckling till middag – här är videon som gör det enkelt att briljera i köket, varje gång!

1. Ingen risk för salmonella

De flesta har någon gång stött på varningen om att kyckling kan ge salmonella. Få känner till att kyckling som bär Svensk Fågels kvalitetsmärkning är 100 procent fri från salmonella. Ja du läste rätt. Det här är ett resultat av de svenska kycklingböndernas hårda arbete med att hålla bakterierna borta från gårdarna. Kom ihåg – det här gäller alltså kyckling som märkts med Gula Pippin.

2. Fåglarna matas inte med fiskmjöl

Det låter kanske konstigt, men en hel del kyckling får foder som innehåller fiskmjöl. Det är ett onödigt sätt och bidrar tyvärr till en utfiskning av haven. Svensk Fågels bönder följer strikta regler kring miljö och kycklingarnas hälsa. Därför använder de huvudsakligen spannmål från svenska gårdar. Om kycklingarna behöver mer protein får de ett sojabaserat foder där sojan måste vara GMO-fri och certifierad enligt ProTerra eller RTRS-krav som är överenskommet med WWF.

3. Ingen antibiotika i onödan

I stora delar av världen är hygienkraven på gårdarna låga, och kycklingarna bor i en miljö där djuren lätt kan bli sjuka. För att motverka detta är det vanligt att alla kycklingar behandlas med antibiotika och även får antibiotika i förebyggande syfte. Den här typen av slentrianmässig antibiotikaanvändning har bidragit till antibiotikaresistens, ett växande problem världen över som innebär att vissa bakterier har blivit immuna mot antibiotika. Svensk Fågels bönder använder inte tillväxtantibiotika och förebyggande behandling av antibiotika hos kycklingarna utan arbetar istället med att hålla god hygien på gården. Det innebär att vi i Sverige har bland de friskaste fåglarna i världen och bland den lägsta användningen av antiobiotika.

4. Kvalitetsgaranti – från uppfödning till slakt

Myten om att kycklingar får tillbringa hela sina liv i burar och aldrig se solljus stämmer inte. I alla fall inte om man har koll på vart kycklingen kommer ifrån. En kycklings som märkts med Gula Pippin är nämligen uppfödd på en gård där man följer strikta regler kring hur djuren hanteras. Buruppfödning är förbjudet, såväl när det gäller kycklingar som för deras föräldrar, det vill säga hönsen. Kycklingar märkta med Gula Pippin hålls frigående i luftiga stallar med gott om utrymme där kycklingarna kan sprätta fritt på en bädd av kutterspån eller halm. För att se till så att bonden lever upp till alla krav görs kontrollbesök. Så, vill man kunna köpa kyckling med gott samvete gäller det att hålla koll på märkningen!

5. Bönderna strävar hela tiden efter att bli bättre

Även om det svenska arbetet med djuromsorg är en förebild för övriga länder, så kan det alltid bli bättre. Det anser i alla fall de bönder som är medlemmar inom Svensk Fågel. Varje år avsätter de pengar till forskning som bidrar till att driva utvecklingen framåt, inom livsmedelssäkerhet, djuromsorg och hållbar produktion.

Att välja kyckling från Svensk Fågel är alltså inte bara bättre för samvetet och miljön – det gör även att du kan känna dig säker på att kycklingen inte fått tillväxtantibiotika, bär på salmonella, eller andra skadliga bakterier. Svensk kyckling är helt enkelt det tryggare valet.

Middagstips: Bjud på en helstekt kyckling till middag – här är videon som gör det enkelt att briljera i köket, varje gång! 

 

 

Nästa artikel