Beskedet: Därför borde alla välja svensk kyckling

Publicerat: 2017-5-6

Det finns många viktiga anledningar till att välja svensk kyckling när man handlar. Förutom att man stöttar våra svenska bönder, är maten närproducerad – vilket innebär en lägre belastning på miljön. Men det finns en annan viktig anledning som inte många har koll på, något som även kan påverka ens hälsa – överanvändning av antibiotika. 

11 okända anledningar till att äta kyckling och kalkon – nummer 6 på listan låter nästan för bra för att vara sant.

I Sverige finns strikta regler för hur det får gå till när man jobbar på en svensk kycklinggård. Kycklingbonden jobbar dygnet runt, året om för att kycklingarna ska ha det bra och matar dem med ett foder som huvudsakligen består av spannmål från svenska gårdar.

Bönderna som är medlemmar hos Svensk Fågel har helt förbjudit tillväxtantibiotika. Givetvis får sjuka kycklingar antibiotika men då på ordination från veterinär under kontrollerade former.

Det här skiljer sig helt mot hur kycklinguppfödare i andra länder jobbar. Utomlands finns inte samma krav på att djuren ska ha det bra och under kontrollerade former från gården till tallriken.

Kycklingar som kontinuerligt får antibiotika kan bli resistenta mot antibiotika. Bakterierna vänjer sig helt enkelt vid antibiotikan och blir ”immuna” som också kan skapa resistens mot antibiotikum som människor använder. Antibiotikaresistens är idag är ett växande problem världen över som bland annat beror på överanvändning på gårdarna och på sjukhusen.

Kyckling som är märkt med Svensk Fågels blågula kvalitetsmärke är 100 procent fri från salmonella. Mycket tack vare böndernas hårda arbete att hålla bakterierna borta på gården. Här har svenska kycklingbönder gått i bräschen och varit ett föredöme.

Fågelkött från någon av Svensk Fågels medlemmar är även ett mycket bra val för miljön och klimatet. Att äta kyckling och kalkon innebär nämligen betydligt lägre belastning på klimatet  och foder till kycklingar innehåller inget fiskmjöl. Dessutom är transportsträckorna korta i och med att spannmålet huvudsakligen kommer från svenska gårdar.

Den Gula Pippin ger dig garanti på att hela produktionsledet skett under klimatsmarta former. Kycklingarna är uppväxta på svenskt spannmål och bor på några av landets bästa gårdar. Många av gårdarna är så kallade kretsloppsgårdar där gödsel från fåglarna läggs på åkern där spannmål växer, som i sin tur blir halm till att värma stallarna och foder till kycklingarna.

Att välja kyckling från Svensk Fågel är alltså inte bara lättare för samvetet och miljön – det gör även att du kan känna dig säker på att kycklingen inte fått tillväxtantibiotika eller bär på salmonella. Svensk kyckling är helt enkelt det trygga valet.

Enkla receptet som får dig att briljera vid grillen: Så fixar du kycklingklubbor med lime- och chiliglaze – på bara 20 minuter.

Nästa artikel