Bonden Jenny: ”Så kan jag garantera hållbar kyckling”

Publicerat: 2017-23-6

Jenny Andersson har varit kycklingbonde sedan hon var 24 år. Numera är hon ordförande i Svensk Fågel och för henne är det en självklarhet att vara medlem i branschorganisationen. Som medlem i Svensk Fågel arbetar man efter högre krav än de som gäller generellt inom svensk djurskyddslagstiftning och kan på så sätt garantera en välmående och klimatsmart kyckling.

Läs mer: Färsk kyckling – 5 punkter du måste ha koll på när du tillagar den.

Jenny Andersson driver tillsammans med sin man Bankebergs gård i Småland. På gården har de får och egen växtodling, men framförallt har de kycklingar. Som medlem, och numera ordförande, för Svensk Fågel kan Jenny Andersson skriva under på att hennes kycklingar har det bra.

Svensk Fågel värnar om ett hållbart klimat och garanterar att fåglarnas hälsa sätts i första rummet. Men hur ter sig det rent praktiskt? Så här beskriver Jenny Andersson arbetet på deras gård:

– Jag och min familj ser efter kycklingarna varje dag och gör allt vi kan för att de ska ha det så bra som möjligt. Vi får också besök av utomstående experter och rikslikare som tittar på alltifrån kycklingarnas fötter till hur jag hanterar dem och deras foder.

Varför är det viktigt för dig att vara medlem i Svensk Fågel?
– För mig som bonde innebär det att jag får arbeta under bra villkor och arbetsförhållanden. Samtidigt känns det värdefullt att jobba för en organisation som verkligen värnar om djuren. Få känner till att vi som jobbar för Svensk Fågel arbetar efter fler krav än de som gäller generellt för Sverige. Allt för att kycklingarna ska må bra.

Förutom att se till att kycklingarna lever gott på gården i Småland, jobbar familjen Andersson på att minimera gårdens klimatpåverkan. De har därmed skapat ett helt eget kretslopp.

På Bankebergs gård har man minskat klimatpåverkan genom att ha ett eget kretslopp på gården.

– Vi värmer våra kycklingstall med skog (flis) från den egna skogen och fodret kommer från granngårdarnas spannmål. Åkrarna får i sin tur näring genom våra kycklingarnas gödsel. För att spara energi och säkerställa att våra kycklingar får optimala förutsättningar är vi noga med underhåll av ventilationssystem, vi använder solenergi och planerar skogsvård för att optimera fliskvaliteten som säkerställer kycklingarnas värmebehov.  Ja, listan för hur vi jobbar klimatsmart kan göras längre men jag nöjer mig där idag,  avslutar Jenny Andersson.

Här är tipsen som gör det enkelt att hitta formen efter sommaren – samtidigt som du får äta riktigt gott!

 

Här är märkningen du ska hålla utkik efter i butiken:

Nästa artikel