11 anledningar att äta kyckling och kalkon

Publicerat: 2017-29-5

Många känner till att det är både klimatsmart och hälsosamt att äta kyckling. Men faktum är att det finns många fler argument till att välja Svensk Fågel. Här är elva anledningar som får vem som helst att vilja äta svensk kyckling – varje dag.

VIDEO: Så fixar du en perfekt helstekt kyckling – missa inte det här enkla och goda receptet.

1. Kyckling bygger muskler och tonar din kropp
Kyckling är fettsnålt och rikt på viktiga proteiner som hjälper dig att bygga upp muskler och styrka. Skippa proteindrinkarna och ladda istället med kyckling efter träningen.

2. Kyckling är hållbart
Alla kycklingar märkta med den Gula Pippin växer upp i Sverige och lever gott på spannmål från den egna gården. Detta minimerar antalet långa transporter som orsakar utsläpp. Dessutom är en stor del av den använda energin inom svensk kycklinguppfödning helt förnyelsebar. Nästan nio av tio kycklingbönder inom branschorganisationen Svensk Fågel har ett eget kretslopp på gården, med en biobränslepanna som hjärta.

3. Kyckling ger dig vackert hår och fina naglar
Kyckling innehåller selen och zink som stärker dina naglar och ger dig glansigare hår.

4. Kyckling gör dig pigg
D-vitamin får dig på bra humör. Under vinterhalvåret får du lätt i dig D-vitamin genom att äta kyckling, vilket gör att du håller dig pigg på dagarna och sover bättre om nätterna.

5. Kycklingen är fri från konstiga ämnen
Om du köper kyckling från svenska bönder vet du att den är fri från GMO och tillväxtantibiotika. Det är viktigt att hålla utkik efter Svensk Fågels märkning. Titta alltid efter symbolen med den Gula Pippin.

6. Kyckling gör dig lycklig
Kyckling innehåller aminosyror som tryptofan, vilket behövs för att tillverka lyckohormonet serotonin. En annan aminosyra, tyrosin, hjälper dig att hantera stress, den är byggstenen i norepinefrin och dopamin – två av kroppens viktigaste signalsubstanser som styr ditt humör.

7. Kyckling håller dig frisk
Kyckling innehåller mycket B-vitamin, vilket förbättrar ditt immunförsvar och nervsystem. B-vitamin är även viktigt för att hålla ämnesomsättningen i balans.

8. Kyckling är snällare mot magen
Inför utlandssemestern har du säkert hört att du ska undvika kyckling för att slippa salmonellasmitta. Men här hemma kan du vara lugn. Kyckling som växt upp hos svenska bönder, och bär kvalitetsmärkningen Gula Pippin, är garanterat fri från salmonella.

9. Kyckling gör dig uthållig
Kyckling innehåller mycket järn, ett ämne som hjälper våra kroppar att bilda röda blodkroppar så att syreupptagningsförmågan ökar.

10. Kyckling minskar stressen
Forskning visar att aminosyran tyrosin, som finns i vitt kött, har en avstressande effekt på humöret. Kycklingens höga innehåll av vitamin B12 har dessutom en lugnande och avstressande effekt på vår kropp.

11. Kyckling är kul och gott
Kycklingen spelar en viktig roll i de allra flesta kök och kulturer. Det finns därmed en uppsjö av recept och tillagningsmetoder att välja mellan. Man tröttnar aldrig!

Prova det enkla receptet som ger perfekt grillade kycklingklubbor med en härlig chiliglaze – tar bara 20 minuter.

Nästa artikel