Upplev Dalarna med cykel i sommar

Över 60 000 cyklister kan inte ha fel – Dalarna är ett av Sveriges största och bästa cykelparadis.
Gillar du fritidscykling finns här ett stort antal leder med över 40 mil längs med grus- och landsvägar.
Njut av den otroliga naturen och stanna till och upplev några av områdets populära sevärdheter.

Besök Dalarna i sommar och få ett minne för livet – på Visit Dalarna hittar du inspiration till din resa 

Varje säsong besöker omkring 60 000 cyklister Biking Dalarnas destinationer för att uppleva området. Dalarna som landskap har satsat stort på cykel. I dag har de samarbetet Biking Dalarna som består av orterna Säfsen, Falun, Malung-Sälen, Rättvik, Mora, Idre samt Orsa Grönklitt. Älskar du leisure cycling finns här flera leder att välja mellan, på sammanlagt 43 mil.

För dig som vill kombinera cykel med att turista omkring är Rättvik en populär destination för alla fina sevärdheter som finns att uppleva i området. Här kan du välja mellan två destinationer; Dalhallarundan eller Nittsjö Runt.

Dalhallarundan, en sträcka på 25 kilometer, startar vid Rättviks resecentrum. Här cyklar du längs med både grus- och asfaltsvägar. Leden är lättkuperad och enkel att cykla så det fungerar utmärkt med en vanlig cykel.

Europas mäktigaste arena

Längs med leden passerar du flera intressanta sevärdheter som absolut är värda att stanna till för att upptäcka. Så som Dalhalla, Draggängarnas kalkbrott som beskrivs som en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa. Passa på att boka en guidad visning och ta del av historien kring Dalhalla. Eller säkra biljetter till någon av alla de populära evenemang som arrangeras i Dalhalla. Under perioden juni till september erbjuder Dalhalla nämligen 20–25 evenemang – med både svenska och internationella artister inom olika musikstilar.

Läs mer om Dalhallarundan på Visit Dalarna. Här hittar du allt du behöver veta inför din cykelresa

När hungern kommer, stanna då till vid Solgårdskrogen. En genuin dalagård där lokala råvaror och säsong avgör vad som står på menyn.

Orsa Grönklitt erbjuder cykling som passar alla, vare sig du vill ha en tuffare utmaning eller ta det lite lugnare. Här finns lättcyklade grusvägar, tunga stigningar och möjlighet att testa farten i slalombackarna.

Väljer du att cykla i Orsa Grönklitt kan du kombinera cykeläventyret med andra sevärdheter som Orsa Rovdjurspark. Det här är Europas största rovdjurspark med ett område på hela 325 000 kvm. Efter en tuff dag kan du övernatta på Fryksås Hotell och och Gestgifveri och njuta av sköna sängar och god mat.

Vill du cykla i Orsa Grönklitt i sommar? Läs mer och boka ditt boende här!

Nästa artikel