5 saker du inte visste fanns i Dalarna

Åk på vattenfallssafari, beställ en strutshamburgare och checka in i en trädkoja.
Här är 5 udda upplevelser som du inte visste fanns i Dalarna.

Semestra på hemmaplan i sommar och upptäck Dalarna! På Visit Dalarna hittar du inspiration till resan

1. Laga mat ute i det fria

Vid Klosters herrgård i Hedemora kan man tillsammans med några vänner eller familj få en unik matupplevelse i sommar. Där står nämligen ett träbord utställt mitt i naturen – redo att bokas och avnjuta en riktig gourmetmåltid vid. The Edible Country går ut på att du själv lagar maten utomhus vid bordet av lokala råvaror. När du bokar bordet kan du även välja att köpa en korg fylld med råvaror, meny, recept och instruktioner för hur du ska tillaga maten. Hyr utrustning och skapa rätten som är framtagna av toppkocken och matkreatören Görgen Tidén. När allt är klart är det bara att sitta ner och njuta av den utsökta maten vid det handgjorda bordet av gammal fura.

Vill du testa The Edible Country i sommar? Läs mer och boka sommarens resa på Visit Dalarna

2. Upptäck Sveriges högsta vattenfall

Visste du att Sveriges högsta vattenfall Njupeskär ligger i Fulufjällets Nationalpark i Särna? Har du ännu inte besökt området och vattenfallet är det dags nu. Det imponerande fallet är hela 94 meter högt och 70 meter är fritt fall. För den som vill uppleva ännu mer vattenfall så kan man bege sig ut på vattenfallssafari i Dalarna. Här finns nämligen flera vattenfall som alla är värda ett besök. I Boda utanför Rättvik ligger Styggforsen och utanför Orsa finns Storstupet och Helvetesfallet.

Åk på vattenfallsafari i sommar och få ett minne för livet – läs mer på Visit Dalarna

3. Ät strutsglass och strutshamburgare

I Borlänge i Dalarna finns en strutsfarm, ett levande lantbruk med hundratals strutsar. Här verkar paret Gunnar och Kerstin Sahlin som har fött upp strutsar i över 25 år. Som besökare kan man beställa in något så annorlunda som strutshamburgare eller låta strutsglass svalka under varma sommardagar. Glassen är gjord av strutsägg och hamburgarna är självklart gjorda på kött från strutsar. Strutsburgaren är en riktig storsäljare och ett måste om du stannar till på gården.

Smaka på Dalarna i sommar ! Här finns flera populära mat och dryckesevenemang. Boka sommarens upplevelser på Visit Dalarna

4. Bo i en egen trädkoja

Besöker du Dalarna kan du verkligen få en boendeupplevelse utöver det vanliga. Hos Näsets Marcusgård i Furudal, 37 kilometer utanför Rättvik, kan du checka in i din alldeles egna trädkoja.  Välj mellan kojan ”Supermåne” och se soluppgången från ditt kupolfönster eller övernatta i ”Oddis öga” där du sover högt upp bland trädkronorna.

Visit Dalarna har ett stort utbud av prisvärda boenden i Dalarna. Klicka här och hitta din favorit.

 5. Bada bastu i ett guldägg

I sommar landar den unika guldbastun i Dalarna. Det är världsattraktionen ”Solar Egg”, som är skapad av Bigert & Bergström för Riksbyggen, som står längst ut på Långbryggan i Rättvik. Ägget har varit i städer som Kiruna, Paris, Köpenhamn, Minnesota och nu är det äntligen dags för Rättvik. ”Solar Egg” har hyllats världen över och listas som en av de tre bästa sakerna i världen att uppleva under en livstid. När guldägget gästar Dalarna i sommar kan man basta i ägget och sedan hoppa ner i Siljan och svalka sig. Låter det lockande? Då gäller att vara ute i tid om du ska boka ett bastubad i det populära ägget.

Klicka här och säkra din plats i guldägget i sommar.

Nästa artikel