Smaka på Dalarna i sommar – mysiga guldkorn som alla är värda ett besök  

Äta bör man, annars dör man – och som tur är bjuder Dalarna på ett förstklassigt utbud av lokala matupplevelser.

Här är fem kulinariska höjdpunkter som du inte vill missa när du besöker Dalarna.

Murboannas Ost, Borlänge

I Murbo har Anna förvandlat släktgården till ett levande mejeri med butik och café. Mjölken hämtas från en gård någon kilometer bort och blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost… ja, allt med ost i namnet!

Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Glöm inte heller att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud.

Vill du uppleva gårdsbutikerna i Dalarna? På Visit Dalarna hittar du inspiration till din resa.

Sahlins Struts, Borlänge

På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Här går du på en guidad tur, utforskar gårdsbutiken, tar en fika eller äter en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Var beredd på att såväl maten som varorna i butiken kan innehålla spår av struts.

Ät och drick gott i Dalarna i sommar! Maten i Dalarna är en upplevelse för alla sinnen  – läs mer på Visit Dalarna

Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik

Ta chans att se hur traditionellt tunnbrödsbakande går till – en fascinerande upplevelse för både stora och små. Den som vill kan få vara en del av ”baklaget” för en dag och lära sig alla momenten, från första utkavlingen till färdiggräddat bröd. I Handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, som de lokala tunnbrödsvarianterna Tuttul och Kavelbulle.

Vill du läsa mer om Taste of Dalarna? Besök Visit Dalarna redan idag!

Renbiten, Idre

I Idre ligger Sveriges sydligaste sameby och här kombineras renskötsel med butik och café. I Renbitens butik går det att köpa mat och delikatesser baserat på de viktigaste råvarorna i det samiska köket: ren, älgkött, fisk, bär och örter. Visste du att forskning visat att renkött troligen är världens mest hälsosamma kött?

Den som inte har vägarna förbi samebyn vid Grövelsjön kan titta in i deras lilla delibutik i Falun.

Bo bra och njut av den lokala maten – på Visit Dalarna kan du boka lyxiga boendepaket med mat! Klicka här för att läsa mer.

Grövelsjön Fjällbageri, Grövelsjön

I den lilla bagarstugan i Grövelsjön knådas bullar och limpor – allt bakat på surdeg, med långa jästider och så få tillsatser som möjligt. Här har fransmannen Maxime slagit sig ner för att förverkliga sin barndomsdröm – att starta ett bageri. Klockan 14 går bagaren hem och lämnar butiken öppen för självbetjäning.

Dalarna har ett stort utbud av hyllade och populära restauranger och fik.  Besök Visit Dalarna för att se hela listan.

Muddus Hjortron, Avesta

På Kolarbo gård tar man till vara på det bästa från naturens skafferi och gör alltifrån sylter och marmelader till teer och chutneys. Passa på att inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. I restaurangen serveras närproducerad husmanskost och måltiden avslutas gärna med en provning av gårdens choklad. Nyligen startades även ett B&B upp på gården och den som övernattar utlovas en rejäl frukostbuffé.

Få ett minne för livet i sommar – bo i en fantastisk miljö och ät god lokal mat. På Visit Dalarna kan du boka din resa.

Det här är Taste of Dalarna
  • Taste of Dalarna är ett nätverk av av gårdsbutiker, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. På de olika platserna hittar du mat- och dryckesupplevelser som präglas av ledorden äkta, ärligt, genuint och tydligt ursprung.
    Här möter du människor som jobbar med mat och dryck utifrån ett hållbart och lokalt perspektiv, med alltifrån ekologiska odlingar, gårdar med småskalig köttproduktion och nytänkande hantverksbagerier.

Nästa artikel