Dalmasen Björn Skifs: ”Det är så mycket Sverige att det gör ont”

Enligt Björn Skifs, som är född och uppvuxen i Vansbro, är Dalarna är ett landskap som bara måste upplevas.
Passa på i februari – då området förvandlas till en stor musikfest när Melodifestivalen avgörs i Leksand.
– Har man inte varit i Dalarna så måste man åka dit innan man kolar av, säger han.

 Vill du besöka Dalarna under 2019? På Visit Dalarna hittar du ett stort utbud av boende! Boka NU till bra pris.

I februari blir det stor musikfest i Dalarna när den tredje delfinalen av Melodifestivalen intar Leksand och Tegera Arena.

Artister som Linda Hedlund, Jon Henrik Fjällgren och Dolly Style kommer göra upp inför jättepubliken.

Planerar du att se Melodifestivalen live i år så passa på att boka in en miniweekeend i Dalarna och kombinera schlagerfesten med semester i det vackra området kring Siljan.

Artisten Björn Skifs, som är född och uppvuxen i Vansbro, menar att Dalarna är något som bara måste upplevas.

– Leksand är fantastiskt fint och Tällberg är hjärtat där eftersom det är så vackert. Det är något alla borde se, ett Sverige i miniatyr. Det är så mycket Sverige att det gör ont. Överhuvudtaget är det fint runt Siljan. Hela Dalarna är ett miniatyr-Sverige, från slättland till fjäll, säger han.

Lilla Tällberg räknas som den hotelltätaste byn i Sverige med sina åtta hotellanläggningar. Här kan man checka in på bland annat Tällbergsgården med gamla anor från förr och härlig dalatmosfär. Eller sov över på Green Hotell Tällberg och stöt ihop med någon av artisterna i Melodifestivalen i frukostmatsalen.

Green Hotell Tällberg.

Leksand är kända för att kunna arrangera stora och lyckade evenemang. Faktum är att det här är andra gången som Leksand är värd för en av deltävlingarna så räkna med att det kommer bli en folkfest.

– Det är kul att det händer saker runt om i Sverige. Det är kul att artister och låtskrivare får utrymme i media, framförallt för nya namn. Gamla stötar som jag ska inte hålla på och kladda med det där, skämtar han.

Så vi kommer inte få se dig i Melodifestivalen igen?

– Nej det får man inte, jag har varit med tillräckligt mycket. Nu är det unga artister och låtskrivare det ska handla om.

Björn Skifs brukar se till att besöka Dalarna flera gånger per år, men under 2018, när han haft sin stora turné ”Bitar ur mitt liv”, har han inte hunnit åka hem lika ofta som han hade önskat. Och även om Björn Skifs flyttade från Vansbro för över 40 år sedan känns orten och Dalarna fortsatt som hemma.

– Det ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger han.

Gör som Björn Skifs och besök Dalarna i vinter. På Visit Dalarna hittar du inspiration inför resan och prisvärda boenden!

Nästa artikel