Campa i Dalarna – här är 5 pärlor där du måste stanna till.

För dig som planerar en sommarsemester med husvagn eller husbil, se till att gästa Dalarna.
Här finns mer än natursköna områden, Siljan och faluröda stugor.
Inspireras av vår lista med fem pärlor där man måste stanna till.

Dalarna är känt för det otroliga landskapet med skogen, sjön Siljan, gruvdriften och den vackra arkitekturen med alla stugor och hus som är målade i rött.

Men Dalarna erbjuder även flera guldkorn som du inte får missa. Här är listan med de fem viktigaste pärlorna som alla har goda parkeringsmöjligheter för besökare med större ekipage.

Fynda knäckebröd hos Leksands knäckebröd 

När du besöker Leksands knäckebröd har du chansen att bunkra upp med bröd i månader i deras gårdsbutik Här finns nämligen möjligheten att köpa prisvärt knäckebröd på deras ”outlet”. Förutom knäckebröd i mängder finns även inredning, souvenirer och mat med anknytning till bygden.

Missa inte att besöka deras ”Knäckeria” där man kan köpa deras knäckebrödspizza som hyllas av besökarna.

Vill du besöka Dalarna i sommar? På Visit Dalarna hittar du inspiration till resan!

Besök krukmakeriet med 100-åriga traditioner

Nittsjö Keramik i den lilla byn Nittsjö är ett av Sveriges äldsta hantverksföretag som funnits i generationer. Tekniken och själva hantverket är densamma som för 150 år sedan då allt började.

Idag är det ett populärt besöks- och turistmål i regionen då man kan fynda andrahandssortering till bra priser. Deras Nittsjötomtar är en av deras populäraste produkter och ett hett samlingsobjekt.

Visit Dalarna har ett stort utbud av boende i hela Dalarna – läs mer om alla alternativ här!

Upplev Sveriges första ekomuseum

Ett av Dalarnas främsta besöksmål är vackra Husbyringen, en natur och kulturupplevelse i Hedemora. Husbyringen är Sveriges första ekomuseum som erbjuder en sex mil lång upplevelse med medeltida anor.

Leden går längs med Dalaälven och följer mindre vägar förbi bruksorter som Långshyttan, Silfhytteå och Stjärnsund. Här kan man besöka ett stort antal intressanta besöksmål och muséer och ta del av historierna kring den verksamhet som en gång i tiden bedrevs i gruvor, hyttor och järnbruk. Vill du stanna kvar lite längre i området? Ställ upp din husbil eller husvagn på Villa Solhem i Sjärnsund, Badhusparken i Långshyttan eller naturcampingen i Långshyttans älgpark.

Upplev fantastiska Husbyringen i sommar – läs mer om destinationen här

Köp din egen dalahäst

Dalarna är känt för sina Dalahästar och faktum är att dalahästarna fortfarande görs för hand och säljs i byn Nusnäs utanför Mora, hos Nils Olsson Dalahästar. Här kan man besöka fabriken och se hur själva tillverkningen går till, från träbit till färdig häst. För den som vill finns det även möjlighet att måla sin egen häst. Under sommaren har fabrikens café öppet med enklare lunch, fika och glass.

Besök Nils Olsson Dalahästar i sommar – HÄR kan du läsa mer fabriken.

Njut av småskaligt mathantverk

Kulinariet i Stora Skedvi är en populär destination både för turister och dalfolket själva. Det här är en gammal industrilokal som gjorts om till en mötesplats för alla som vill njuta av god mat och dryck. I Kulinariet finns ett stort antal olika verksamheter som erbjuder mat och dryck med fokus på det lokala. Intill den välsorterade saluhallen Visthusboden hittar du knäckebrödsbageriet Skedvi Bröd där man bakar brödet för hand i vedeldade ugnar.

Njut av en magisk sommar i Dalarna – på Visit Dalarna hittar du ett stort urval av boende och härliga upplevelser som du inte får missa!

Nästa artikel