”Hemestra” i Dalarna: Tipsen som sätter guldkant på resan

Aldrig tidigare har det varit trendigare att ”hemestra” på hemmaplan.
Stanna i Sverige, packa weekendväskan och bege dig till Dalarna i sommar.
Vi guidar dig till de bästa hotellen, restaurangerna och upplevelserna.
På så sätt kan du luta dig tillbaka och njuta av allt som Dalarna har att erbjuda. 

Hemestra i Dalarna i sommar  – på Visit Dalarna hittar du ett stort utbud av prisvärda boenden.

Boka ett bra hotell

I Dalarnas utbud av boenden finns alltifrån mysiga stugor till fina gårdar. Om du kommer till Dalarna för en långweekend – passa på att unna dig några nätter på ett lyxigt hotell. I Mora hittar du anrika Mora Hotell, ett fyrstjärnigt hotell som ligger alldeles i centrum. Hotellet har en egen restaurang där man kan njuta av lokalt producerade råvaror och efter en hektisk dag kan man koppla av i spaet.

Mitt i hjärtat av Dalarna, i centrala Borlänge, hittar du First Hotel Borlänge. Ett fyrstjärnigt hotell som är perfekt som utgångspunkt när man vill utforska Dalarna. Hotellet totalrenoverades 2018 och kan nu erbjuda alla sina gäster nya och modernt inredda rum.

I Ludvika kan du checka in på det fyrstjärniga hotellet Grand Hotel Elektra. Här bor du mitt i stan med närhet till affärer och varuhus. När andan faller på – besök hotellets relaxavdelning med bubbelpool.

Vill du hellre övernatta i en liten mysig by ska du satsa på Åkerblads i Tällberg. Här bor du i individuellt ombonade och inredda rum med hög standard och romantisk stil. Passa också på att njuta av de mysiga omgivningarna under en kvällspromenad med Siljan som fond.

För dig som söker en upplevelse utöver det vanliga är ett tips att boka boende på Fryksås Hotell och Gestgifveri. Här bor du i en av Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer, en historisk plats utanför Orsa i Dalarna. Från området kan man njuta av den hänförande utsikten över Orsasjön och Siljan.

Säkra ditt boende i Dalarna – klicka här för att ta del av utbudet

Gå på en konstrunda

För dig som gillar konst är sommaren i Dalarna ett paradis. Här finns två uppskattade konstrundor att välja mellan. Kulturresan, som består av kulturhistoriska besöksmål på nio platser i Dalarna. Kom ihåg att införskaffa Kulturpasset, så får du fina erbjudanden och bra rabatter vid varje besöksmål. För dig som vill uppleva Kulturresan innehåller den stopp vid sevärdheter som Falu Gruva i Falun, Carl Larsson-gården i Falun och Nils Olsson Dalahästar i Mora för att nämna några.

För dig som älskar konst finns Dalarna Art Trail, en rutt som tar dig med till alltifrån små gallerier till större konsthallar. Ta del av kartan och hitta dina favoriter som du vill besöka i sommar.

Vill du uppleva Kulturresan i sommar? Läs mer den populära konstrundan här!

Kulinariet – Dalarnas godaste mötesplats

När du är ute och åker i Dalarna i sommar – se till att göra ett stopp på Kulinariet i den byn Stora Skedvi. På Kulinariet samlas lokalt och småskaligt mathantverk. Mötesplatsen hyllas av besökarna för den trevliga miljön och den vällagade maten. Här hittar du även knäckebrödsbageriet Skedvi Bröd, där brödet bakas för hand i vedeldade ugnar.

Smaka på Dalarna i sommar – här hittar du restauranger, caféer, gårdsbutiker och bryggerier 

Besök bryggeriernas sommarpubar

När kvällen kommer är ett besök hos något av bryggerierna i Dalarna ett måste. Fler av dem håller öppet för besökare sommartid och anordnar dessutom trevliga sommarpubar. Oppigårds Bryggeri i Hedemora bjuder in till sommarpubar på tisdagar, onsdagar och torsdagar under hela sommaren. I Borlänge hittar du Sahlins struts som anordnar utepub på fredagar med god dryck, mat och musik. Under sommaren håller även Stjernsund Brygghus i Stjärnsund öppet samt Walhölls Brygghus i Söderbärke.

Hemestra i Dalarna i sommar  – på Visit Dalarna hittar du ett stort utbud av prisvärda boenden.

Ät på White Guide-restauranger

I Dalarna kan du äta fantastisk mat på restauranger som omnämns i White Guide. Faktum är att hela 15 krogar i Dalarna platsar i 2019 års restaurangguide. På Sjövillan i Rättvik bjuds gästerna på både fantastisk utsikt och mat. Här kan du äta god mat som komponerats av krögarparet Magnus och Linn Ollas. Paret driver även restaurangen Bruntegården i Rättvik, som även den tagit sig in i den prestigefyllda restaurangguiden.

Smaka på Dalarna i sommar – här hittar du restauranger, caféer, gårdsbutiker och bryggerier 

Upptäck Dalarna med cykel

Efter mycket god mat och dryck är det skönt att röra lite på sig och Dalarna som landskap är perfekt att upptäcka med cykel. Varje säsong besöker omkring 60 000 cyklister cykelnätverket Biking Dalarnas 19 olika områden. Välj mellan att cykla lugnt på landsvägar eller hoppa upp på en mountainbike och susa fram i skogen. Idag finns populära cykeldestinationer som Säfsen, Lugnet i Falun, Sälen, Rättvik, Mora, Idre Fjäll och Orsa Grönklitt med på kartan.

Shoppa Daladesign

Innan du lämnar Dalarna för den här gången, se till att köpa med dig ett vackert minne från din weekend. I centrala Falun ligger Dalarnas museum som är öppet året runt och har fri entré. I museibutiken kan man shoppa dalahästar i olika färger, kulla- eller masdräkt till bebisen eller vackra plädar. Här finns helt enkelt något för alla. Missa inte heller att besöka någon av de små hemslöjdsbutikerna runt om i landskapet. I Mora hittar du Mora Hemslöjdsbutik, här finns bland annat handvävda textilier, skinnfällar, kuddar och smide. Även Leksand, Rättvik och Dala-Floda har uppskattade och anrika hemslöjdsbutiker.

Semestra i Dalarna i sommar! Stanna i Sverige och upplev allt som Dalarna har att erbjuda.

Nästa artikel