Forskningen visar: Så kan du äta kött och vara klimatsmart

Publicerat: 2018-18-4

En avhandling från Chalmers tekniska högskola visar att vi inte måste bli veganer för att äta mer klimatsmart. Det finns nämligen ett annat effektivt sätt. Genom att satsa på svensk kyckling eller kalkon kan du aktivt hjälpa Sverige att uppnå EU:s klimatmål.

VIKTIGT: Ska du laga mat med färsk kyckling? Här är fem viktiga punkter du måste ha koll på.

Det finns flera val man kan göra för att minska den mängd utsläpp av växthusgaser som ens livsstil bidrar till. Som att ta cykeln istället för bilen, eller välja begagnat framför att köpa nytt.

Även den kost vi äter spelar en stor roll för den miljöpåverkan vi bidrar till, och de flesta har hört att en minskad konsumtion av kött är ett mer skonsamt val för miljön. Men inte alla har koll på att vi faktiskt inte behöver bli vegetarianer på heltid för att göra en insats för miljön – det handlar helt enkelt om vilket kött du väljer.

I Sverige har den totala konsumtionen av både nötkött och fågel ökat stort de senaste åren. Samtidigt äter vi en betydligt mindre andel kyckling och kalkon jämfört med rött kött. Nu visar en avhandling från Chalmers att kost där proteinet kommer från fågel är ett enkelt sätt att minska vår klimatpåverkan.

Att delvis byta ut det röda importerade köttet mot svensk kyckling eller kalkon behöver heller inte innebära någon större omställning från den kost många av oss redan äter idag, menar David Bryngelsson, forskare i fysisk resursteori, som ansvarat för doktorsavhandlingen. Såhär beskriver han det på  Chalmers hemsida.

Man skulle kunna säga att kycklingen är tallrikens elbil. Ett bättre alternativ som ändå är ganska likt det vi är vana vid.

Men hur vet man vilken kyckling eller kalkon  ska välja?
Nuförtiden finns det faktiskt en hel del märkningar och symboler i matbutiken som gör det lättare för konsumenter att aktivt göra bättre val. Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning är ett exempel som visar vägen till mer hälsosamma matvanor. Att hålla utkik efter den Gula Pippin i butiken när man handlar fågel är även ett enkelt sätt att veta att man handlar både klimatsmart och med gott samvete . Är kycklingen märkt med symbolen innebär det nämligen att någon av bönderna inom Svensk Fågel fött upp den.

Svensk Fågels märkning innebär att det finns en garanti för att kycklingarna har haft det bra, och att hela produktionsledet skett under klimatsmarta former. Bland annat garanterar märkningen att kycklingarna växer upp på svenskt spannmål, som bönderna ofta odlar själva, och att de är uppfödda på några av landets bästa familjegårdar.

Dessutom är större delen av den använda energin inom svensk kycklinguppfödning förnyelsebar. Nio av tio kycklingbönder inom Svensk Fågel har ett eget kretslopp på gården med en biobränslepanna som hjärta som värmer upp stallarna genom halm eller flis som odlas på gården.

En annan fördel med att välja svensk kyckling är att den i princip är helt uppfödd utan någon  antibiotikabehandling till skillnad från importerat kycklingkött. Utomlands är antibiotika relativt vanligt förekommande i kycklinguppfödning och kan användas för att dölja sämre djurhållning.

Svensk Fågel har även en överenskommelse med Världsnaturfonden, WWF, för att stötta ansvarsfull sojaodling. All soja, det vill säga 100 procent av den soja som finns i kycklingarnas foder, är certifierad enligt överenskommelsen med WWF. Så är sällan fallet utomlands.

Som om inte allt detta vore nog är Svensk Fågels märkning, Gula Pippin, också ett kvitto på att kycklingen är av förstklassig kvalitet.

Här är märkningen du ska hålla utkik efter nästa gång du handlar fågel – med Gula pippin är det enkelt att äta klimatsmart.

VIKTIGT: Ska du laga mat med färsk kyckling? Här är fem viktiga punkter du måste ha koll på.

Nästa artikel