Att kyckling är uppskattat i det svenska köket håller många med om. Faktum är att kyckling hamnar högst i topp när svenskarna listar sina favoriträtter, enligt Food and Friends Matrapport 2017. Om man ska lyckas med färsk kyckling är det dock viktigt att hantera råvaran rätt. Här är tipsen som hjälper dig laga kyckling som ett proffs: Tryggt, säkert och med toppresultat.
Fler artiklar: Så gör du för att kickstarta formen i höst – enkla tipsen som ger snabba resultat.
Livsmedelshygien är a och o i köket och något som professionella lär sig rabbla utantill i sömnen. Men det är inte alla hemmakockar som har fullt lika bra koll. Det finns till och med de som undviker färsk kyckling, av rädsla för skadliga bakterier. Men det är onödigt – färsk kyckling är för gott för att undvikas!
Kolla istället in det här: Fem viktiga tips som gör att du garanterat slipper dåliga kycklingupplevelser framöver.
1. Tvätta händerna, ofta
När man lagar mat är det viktigt att tvätta händerna ordentligt, både innan, under och efter matlagningen. Om du hanterat rå kyckling är det extra viktigt att du tvättar händerna noga direkt efteråt, innan du tar i några andra råvaror.
2. Separata skärbrädor
Att lägga grönsaker på en skärbräda där man skurit rå kyckling är ingen bra idé. Rengör alltid knivar och skärbrädor noga innan du hanterar någon annan råvara. Och något man helst ska undvika – att använda en skärbräda av trä. De är nämligen svårare att rengöra och bakterier kan frodas i skåror och sprickor. Använd plastskärbrädor till kyckling istället.
3. Torka alltid med papper
Använd hellre hushållspapper, inte disktrasan, när du torkar upp saft som kan ha spillt från kycklingen på diskbänken. Om du använder disktrasan finns det risk att bakterier blir kvar och sedan sprids när du torkar med trasan nästa gång. Se också till att du diskar i tillräckligt varm tempereratur (tips: ställ in diskmaskinen lite varmare, 70 grader. Om du handdiskar, låt det löddra ordentligt och låt diskborsten torka helt efteråt.)
4. Glöm inte innertemperaturen!
Rätt tillagad kyckling är både gott och säkert, men se till att den är genomstekt. Rätt temperatur för att lyckas med detta är 72° för styckningsdetaljer utan ben, och 82° för hel kyckling och detaljer med ben. Ett enkelt knep är att använda en termometer. Låter du kycklingen gå för länge finns det nämligen risk att köttet blir torrt – med termometern till hands behöver du inte oroa dig, utan vet exakt när kycklingen är perfekt tillagad. Oavsett om du använder stekpanna, ugn eller en grill. Har du inte termometer till hands kan du även kolla av köttsaften som ska vara klar och genomskinlig – inte rosa. Samma sak med själva kycklingköttet, det ska vara vitt/ljusbrunt och inte rosafärgat, då kan du vara säker på att kycklingen är ordentligt tillagad.
5. Välj rätt kyckling – det ÄR skillnad
Som svensk är det lätt att ta för givet att maten vi köper i butiken är säker och av högsta kvalité. Men det stämmer inte alltid. Genom att aktivt välja kyckling från någon av Svensk Fågels bönder kan du dock vara trygg i vetskapen att man bekämpat uppkomsten av bakterier redan på gårdsnivå. Med noggranna kontroller, hela vägen från avel till slakt, jobbar man ständigt med att förbättra sin produkt.
Genom att köpa kyckling från svenska bönder så stödjer du alltså en bättre djurhållning. Du gör även ett säkrare och godare val – samtidigt som du stöttar svenska bönder och en levande landsbygd.
Fler artiklar: Så gör du för att kickstarta formen i höst – enkla tipsen som ger snabba resultat.