I Stockholm använder man sig av en kundvalsmodell för hemtjänsten. Det betyder att man som kund själv kan välja vilken utförare man vill ha. Det är enkelt att välja hemtjänst – så här gör man.
När man blir äldre kan kroppen börja strejka, vissa vardagssysslor bli svårare att klara av och man kan behöva hjälp i vardagen. För att kunna bo kvar hemma och samtidigt känna sig trygg kan man få hemtjänst. Hemtjänst är behovsbaserad och för att få hemtjänst behöver man ansöka om det från sin kommun.
Så här gör man för att välja hemtjänstutförare:
1. Ansök
För att få hemtjänst behöver man ett beslut från en biståndshandläggare på den stadsdelsförvaltning man tillhör. Ansökan kan göras via Stockholms stads e-tjänst eller via blankett som man kan skriva ut från Stockholm stads hemsida.
2. Träffa biståndshandläggare
När man har skickat in sin ansökan kommer en biståndshandläggare att kontakta en för ett personligt möte. Mötet är viktigt för att handläggaren ska få en bild av den sökandes behov och situation.
3. Beslut om äldreomsorg
Efter mötet gör handläggaren en utredning och beslutar om vilket stöd den sökande har rätt till.
Om man fått avslag på sin ansökan går det alltid att överklaga beslutet.
4. Välj utförare
När man fått sitt biståndsbeslut får man välja vilken utförare man vill anlita.
Här är några saker att fundera över innan man väljer:
- Vilka verksamheter finns nära och vad erbjuder de för stöd?
- Vad tycker andra om de olika utförarna? Kanske känner man någon som har hemtjänst – kan de ge några rekommendationer?
- Vad säger kvalitetsutvärderingarna om de olika utförarna? Stockholms stad genomför varje år brukarundersökningar inom äldreomsorgen, även Socialstyrelsen genomför brukarundersökningar. Undersökningarna är gratis att ta del av och finns på respektive hemsida.
- Ta kontakt med den eller de verksamheter som man är intresserad av och ställ de frågor man undrar över.
Kundvalsmodellen finns till för att kunderna ska få möjlighet att själva välja sin utförare. Kom ihåg att man alltid har rätt att byta utförare om man inte är nöjd!
Det är alltså många saker att ta i beaktning när man väljer hemtjänst. I en annan artikel på Omsorg från hjärtat kan man läsa om Marianne, som har hemtjänst från Vardaga. Läs hennes berättelse här.
Det går även att ta del av andras tankar om Vardaga, i Socialstyrelsens undersökning Öppna jämförelser. Det kan man läsa mer om här.
För den som vill veta mer om Vardaga finns information om verksamheterna på deras hemsida. Här går det även att boka möte med verksamheten.