5 fakta om Kina – som de flesta inte känner till

NVC grundades i Kina 1998 och blev snabbt ett av Asiens största företag inom armatur.
Produktionen som sker i Kina är det som håller företaget i framkant – och det är lätt att förstå hur man kan få ett försprång mot konkurrenter i Europa.
Här är fem fakta om produktion och teknik i Kina som du troligtvis inte känner till.

Bygger skyskrapor på 19 dagar

Att Kina är snabba på att producera varor är känt sedan långt tidigare. Men någonting som är ännu mer imponerande är takten som de bygger på.
Ett byggföretag i Kina lyckades, för något år sedan, bygga en 57 våningar hög skyskrapa – på enbart 19 dagar.
Det är sällan som skyskraporna tar mer än ett år att bygga, och att lyckas sätta upp ett bygge så mäktigt på så kort tid talar mycket om potentialen som finns.

Kinesiska storföretaget NVC Lighting har etablerat sig på svenska marknaden. Här kan du läsa mer om armaturföretaget. 

Experterna eniga: Kommer ta över flygindustrin

Det har länge varit amerikanska och europeiska bolag som lett utvecklingen och tillverkningen av passagerarflygplan. Men nu tyder mycket på att Kina inom kort kommer dominera flygindustrin i framtiden.

Experterna menar på att innovationen och produktionstakten gör det omöjligt för andra att hänga med, och Kina är dessutom experter på drönare. Kina ligger tekniskt långt före konkurrenterna, och ska kunna erbjuda det kunderna vill ha – till exempel snabba flygningar. Dessutom är produktionskostnaden i Kina, vilket länge varit känt, lägre än i Europa.

Kina är på väg att bli en rymdsupermakt

När Kina skickade upp en rymdsond under vintern var det den första som någonsin landat på månens baksida, som är betydligt mer svåråtkomlig än framsidan.
Det är bara en del i Kinas stora satsning på att bli en rymdsupermakt, och man hoppas ha en bemannad rymdstation i bruk senast 2022.
Kina genomförde sin första rymdfärd 2003, så utvecklingen har gått mycket snabbt framåt – och mycket talar för att det kommer fortsätta i samma takt.

8 av världens 12 största mobiltillverkare är kinesiska

Huawei gick nyligen om Apple som världens näst största mobiltillverkare, men dominansen stannar inte där.
Faktum är att åtta av de tolv största mobiltillverkarna i världen är från just Kina, och man kommer hela tiden närmare och närmare de två stora giganterna. Och trots att fyra av tillverkarna inte är från Kina så sker stora delar av deras produktion i… Kina. Totalt tillverkades över en miljard telefoner i landet under 2018:s första halvår, och det lär bara bli fler.

Så mycket cement tillverkas och används i Kina

Kina är världens största cementtillverkare och står för cirka 60 procent av den totala tillverkningen i världen – och ungefär samma siffra när det gäller konsumtionen.
Hur mycket cement/betong Kina använder?
Under 2015 använde man mer än vad USA gjorde – under hela 1900-talet. Och med tanke på takten som Kina bygger sina skyskrapor och sin infrastruktur i så kommer siffran och konsumtionen hålla i sig att bra tag.

Kinesiska storföretaget NVC Lighting har etablerat sig på svenska marknaden. Här kan du läsa mer om armaturföretaget. 

Nästa artikel