Kött, fisk, fågel eller mittemellan – här är matbutiken där du vet vad du får

Billig mat men till vilket pris?
Många gånger när man handlar mat till bra pris är det någon annan som i slutändan får betala. Men i City Gross butik i Örebro tummar man inte på råvarornas kvalitet.
Där behöver du inte anstränga dig för att göra bra val – som att handla svenskt kött och fisk från hållbara bestånd.

Som Sveriges första Svanen-märkta kedja har City Gross tagit ett helhetsgrepp om sitt hållbarhetsarbete och både logistiken och samtliga butiker är godkända enligt Svanen. Ett stort fokus ligger förstås på maten och produkterna som säljs. För City Gross i Örebro är det viktigt att ha ett stort utbud av ekologiska, miljömärkta och svenska varor.

– Vi försöker underlätta för våra kunder att handla svenskt genom att prioritera de varorna i butiken. Under sommaren har vi till exempel bara svenska kvisttomater i butiken – det är jag väldigt stolt över! Och vi säljer potatis från en lokal leverantör i Stora Mellösa, säger butikschefen Pernilla Kihlén.

För att bidra till en god djurhållning och trygga böndernas verksamhet har City Gross startat initiativen Gris- och Lammkronan. Det innebär att för varje kilo svenskt kött som affären köper in får uppköparen en krona extra. Den extra kronan syns inte på ditt kvitto utan tas från City Gross egen marginal och stöttar de svenska bönderna långsiktigt.

Om du handlat hos City Gross har du kanske även lagt märke till deras Kött från Sverige-märkning. Märkningen garanterar att köttet är svenskt och att hela köttproduktionen är gjord i Sverige, vilket gör det enkelt för dig som vill välja svenskt i köttdisken.

– Hos oss styckas det svenska köttet dessutom i butiken av våra egna köttmästare. För att garantera en längre hållbarhet har vi även infört en ny metod för att vakuumförpacka det butiksstyckade köttet som heter Skinpack. Köttet möras i vakuumet och blir faktiskt bättre. Det minskar matsvinnet för våra kunder eftersom de får fler dagar på sig att använda köttet och svinnet i butiken har också minskat!

Fisk och skaldjur kan också vara lite av en miljöbov. Därför har City Gross en policy som innebär att de endast säljer fisk och skaldjur från hållbara bestånd och inte sådan som rödmarkerats.

Sedan 2019 har City Gross även ett unikt samarbete med Gårdsfisk i Skåne.

– Gårdfisk är en leverantör som har en vision om att odla fisk som klassas som världens mest hållbara. Allt bereds på deras gård i Skåne och i och med det så vet man att hela kedjan är svensk – från uppfödning till beredning. Det är en trygghet för oss och för kunden att veta att det här är ett klimatsmart alternativ.

Pernilla fortsätter:

– Vi säljer Gårdsfisk i butiken, både förpackad i Skinpack och över disk. Gårdsfisks rödstrimma som finns som både färs och filé och clariasfilén kan jag varmt rekommendera!

Hos City Gross i Örebro är det enkelt att göra bra val och om du har frågor kan du alltid vända dig till någon av personalen i kött- eller fiskdiskarna.

Om du inte har tid eller ork att ta dig till butiken för att handla är det också supersmidigt att köpa maten online. Den packas då av personalen i butiken och du hämtar enkelt upp den vid ingången på baksidan. Klicka här för att komma till onlinebutiken.

Nyfiken på varför butikschefen Pernilla tycker att du ska storhandla online i sommaren? Klicka här.

Nästa artikel