Därför ska du välja ISK

Att spara i fonder eller andra värdepapper kan kännas främmande för många. Men det är inte alls så komplicerat som en del tror. Det menar Katarina Wiberg, sparexpert på SPP.

Så kommer du igång med ett månadssparande i ISK. Det är helt gratis att öppna ett konto.

De som vill spara mot ett mål som en resa, en bil eller ett större boende kan tjäna på att investera pengarna i till exempel fonder. Med ett vanligt sparkonto sker knappt någon utveckling av pengarna menar Katarina Wiberg.
– Räntan är extremt låg på ett vanligt lönekonto. Det är jätteviktigt att tänka på för att ha råd med sina sparmål som är på lite längre sikt.

För den som vill placera pengarna i fonder eller andra värdepapper är investeringssparkonto, ISK, ett bra alternativ. Med ett ISK betalar spararen inte skatt på uttag, istället schablonbeskattas kapitalet årligen. Skatten för ett ISK är under 2015 bara 0,27 procent. (2016 blir det 1,65%) Det är en enorm skillnad mot sparande på ett vanligt fondkonto eller i en aktiedepå. Där skattar sparare istället runt 30 procent på vinsten.
– Har du ett sparande på flera års sikt är ISK ett jättebra alternativ, säger Katarina Wiberg.

”De är framtidens vinnare”
Katarina Wiberg menar att fonder i ett ISK är ett enkelt sätt att komma igång på. Det kan vara en god idé att investera i fonder som man förstår och tror på. Det kan till exempel vara en specifik bransch eller region. SPP jobbar mycket med hållbara investeringar och har på sitt fondtorg ett 70-tal fonder där du kan se hur hållbar varje fond är utifrån en hållbarhetsnivå.
– På så sätt förenklar vi för våra kunder. Vi är övertygade om att det är de hållbara bolagen som är framtidens vinnare och som ger en god avkastning till våra kunder. Hållbara investeringar ser också till att vi får en bättre värld att leva i, menar Katarina Wiberg.

Så kommer du igång med ett månadssparande i ISK. Det är helt gratis att öppna ett konto.

Nästa artikel