7 viktiga skäl till att behålla biståndet på 1 %

I september är det val i Sverige och det finns partier som vill minska det svenska biståndet. Dessa pengar innebär skillnaden mellan liv och död för många människor. Din röst kan rädda liv i höstens val. Här är 7 viktiga skäl till att behålla biståndet på 1 procent av BNI.

1. För att det handlar om liv eller död för många människor
Sverige ger idag en procent av landets samlade rikedom i bistånd. Biståndsorganisationen Diakonia har gjort en analys av vad en minskning skulle innebära i praktiken. Konsekvensen skulle bli att kampen för mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati försvagas. Miljoner människor skulle inte få tillgång till rent vatten och minst en miljon skulle få svårt att skaffa mat för dagen. Det handlar om liv eller död.

2. För att varje biståndskrona gör skillnad
Bistånd kan vara skillnaden mellan att ha el hemma så att du kan göra läxorna och klara skolan i stället för att tvingas hoppa av och försöka försörja dig utan utbildning. Under de senaste decennierna har biståndet bidragit till att över en miljard människor kunnat ta sig ur fattigdom. Om biståndet minskar skulle fler människor kastas tillbaka in i fattigdom och miljontals barn skulle inte få gå i skolan. Varenda krona gör skillnad.

3. För att utmaningarna är extra många just nu
Kriget i Ukraina har redan skickat chockvågor över världen i form av hunger och fattigdom. Samtidigt kämpar många länder fortfarande med pandemin och effekterna av den. Båda kriserna leder till att matpriserna stiger och hungern i världen ökar. För varje procentenhet som livsmedelspriserna ökar kastas ytterligare 10 miljoner människor in i fattigdom.

4. För att utvecklingen inte ska gå bakåt
Demokrati och utveckling i världen är på tillbakagång. Covidpandemin har använts som ett svepskäl för att minska människors frihet. Val har skjutits upp i 70 länder, internet har stängts ner och folkliga protester har mött hårt motstånd från stater. Biståndet behövs mer en någonsin och framsteg riskerar att gå förlorade om biståndet sänks.

5. För att vi inte ska få ännu större problem om några år
För att biståndet ska ha så stor effekt som möjligt behöver arbetet ske förebyggande, långsiktigt och hållbart. Svenskt bistånd är världsledande på att nå människor som lever i fattigdom och förtryck. Ändringar i detta bistånd skulle innebära att projekt behöver avbrytas och att det som gjorts går förlorat. Om de partier som vill minska biståndet får bestämma är det just det långsiktiga biståndet som kommer att få stå tillbaka.

6. För hela världens säkerhet
Minskat bistånd leder till ökad risk för konflikter och att fler människor behöver fly. Biståndet bidrar till att bygga en rättvisare värld – och en rättvisare värld är en fredligare värld. När vi har orättvisor och klyftor skapar det konflikter som hotar hela världens säkerhet. Vi har inte råd att vända världen ryggen. Att bygga fred med bistånd är både smart och solidariskt.

7. För att en majoritet av svenskarna vill behålla 1 procent
Diakonia arbetar för att beslutet om att ge en procent i bistånd ska stå fast även efter valet 2022. En majoritet av svenskarna är överens om detta. I Kantar Sifos undersökning från sommaren 2020 svarade 62 procent att de ville behålla eller öka biståndsnivån. Det är dags att politikerna lyssnar på svenska folket.

Vill du att också Sverige ska behålla 1 procent i bistånd? Gör din röst hörd genom att skriva på Diakonias namninsamling.

Diakonias namninsamling är en del av CONCORD Sveriges upprop för att rädda biståndet. Alla namnunderskrifter kommer lämnas över till samtliga riksdagsledamöter efter höstens val.

Nästa artikel