Bilen ringer själv 112 – här är tekniken som räddar liv

Här är systemet som väntas rädda hundratals liv i trafiken varje år: Efter en olycka ringer bilen automatiskt efter hjälp. Om tre år blir detta ett krav på alla nya bilar i EU.
En liknande teknik finns redan i flera av Fords modeller, sedan 2012.

Få både körupplevelse och två biobiljetter – provkör nya Ford Focus. Välkommen till din Fordhandlare, närmaste hittar du här.

EU har nyligen fattat ett beslut att alla nya bilar som säljs från och med april 2018 inom EU ska vara utrustade med en ny teknik som gör att bilen på egen hand ringer larmcentralen vid en olycka för att meddela positionen och hur många personer som finns i bilen.

Flera av Fords bilar är redan utrustade med Ford SYNC med Emergency Assistance. En utrustning som ger extra trygghet till föraren.
Till exempel hittar du den i nya Ford Focus, en av världens mest sålda bilar.

Om en olycka inträffar där krockkudden utlöses eller bränslepumpen inaktiveras ringer tekniken automatiskt 112 och ger räddningstjänsten viktig information, som exempelvis GPS-positionerna om föraren inte vet var olyckan inträffade.

Om du råkar ut för en olycka utomlands, är Emergency Assistance särskilt smart. Tack vare dess unika språkegenskaper kan den prata med dig på ditt valda språk, men tala med larmcentralen på det lokala språket.

– Vi är otroligt stolta över att kunna erbjuda denna säkerhetstjänst till våra förare, det är väldigt uppskattat speciellt av våra förare som har barn, säger Fredrik Nilsson, produktchef på Ford.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer det nya EU-kravet minska antalet dödsfall i trafikolyckor med 2,5 till 3,5 procent per år.

Ford ligger i framkant när det gäller säkerhet och har prisats av Euro NCAP Advance tack vare Ford SYNC med Emergency Assistance. Med några enkla röstkommandon kan föraren kontrollera musiken och ta emot samtal. Om kontakten ”hem” finns sparad i telefonboken är det bara att säga ”Call hem” och några sekunder senare ringer det.

Få både körupplevelse och två biobiljetter – provkör nya Ford Focus. Välkommen till din Fordhandlare, närmaste hittar du här.

Nästa artikel