Mindre motorer – mer kraft

Mindre motorer – men med mer kraft.
Biltillverkarens PureTech-motor är starkare än större motorer.
Den är dessutom mer bränslesnål.

Bra pris = mer pengar över till annat. Här är de bränslesnåla bilarna från Citroën.

Utvecklingen av bilmotorer går ständigt framåt, och Citroën ligger i framkant för att producera motorer med minskade utsläpp.

Men en del bilister är oroliga att miljötänket gör att motorerna tappar kraft jämfört med sina konkurrenter. Särskilt eftersom den nya generationens motorer är mindre än den föregående.

Men att motorerna tappar kraft är inte alls fallet – det är faktiskt precis tvärtom.

Citroën har utvecklat bensinmotorn PureTech 130 som finns i flera nya bilmodeller. Jämfört med den föregående motorgenerationen har PureTech 130 tre cylindrar i stället för fyra, och en cylindervolym på 1,2 liter i stället för 1,6.

Samtidigt är den nya motorn tio hästkrafter starkare och har ett högre vridmoment.
– Det är ett tydligt exempel på att våra PureTech-motorer är starkare än större motorer, säger Wassim Cherkaoui som är produktansvarig hos Citroën.

Förklaringen till succén finns i tekniken. Citroëns PureTech-motorer använder en ny generation turboteknik vilket gör att motorn kan göras både mindre och lättare.

Utvecklingen av PureTech-motorerna har bidragit till att biltillverkaren på bara några år kunnat minska koldioxidutsläppen från sina bensinmotorer med hela 25 procent. Resultatet blir att kunden får ”mer bil för pengarna”.
– Dessa faktorer resulterar i en motor som är starkare, ger mer körglädje, är mer bränslesnål och bättre för miljön, säger Wassim Cherkaoui.

Via länkarna nedan kan man läsa mer om PureTech 130 – en av marknadens mest bränslesnåla bensinmotorer.

Bra pris = mer pengar över till annat. Här är de bränslesnåla bilarna från Citroën.

Nästa artikel