I IT-branschen skriker efter nya utvecklare.
På Stockholms Tekniska Institut finns tre IT-utbildningar – som på bara två år ger de studerande otroligt goda framtidsutsikter.
– Det ser väldigt ljust ut för de arbetssökande inom branschen. Marknaden skriker verkligen efter kompetens, säger Malin Bergström, regionchef på Zocom.
Inom IT-branschen går utvecklingen snabbt framåt och arbetsgivarnas behov av ny och uppdaterad kompetens är stor. På yrkeshögskolan STI har man tagit detta i beaktning och storsatsat på utbildningarna Systemutvecklare IoT , Mobilapputveckare och Javautvecklare. Utbildningarna är endast två år och ger de studerande väldigt goda framtidsutsikter.
För att utbildningarna på Stockholms Tekniska Institut ska hålla en så hög kvalitet som möjligt sitter flera representanter från branschetablerade företag med i yrkeshögskolans alla ledningsgrupper. På så sätt har skolan full koll på branschen – och anpassar sina utbildningar efter arbetsmarknadens behov.
– IT-branschen utvecklas hela tiden och de skriker verkligen efter kompetens. Även om det ser ut så redan nu tyder det mesta på att behovet av utvecklare bara kommer att öka de närmaste åren, säger Malin Bergström, Regionchef på Zocom, som är med och representerar IT-utbildningarna på STI.
Utbildningen Systemutvecklare IoT utbildar studenterna till att skapa bättre och smartare lösningar med uppkopplade prylar.
– Den utbildningen är verkligen högaktuell. Man får den kompetens som arbetsgivarna söker, säger Malin Bergström.
Mobilapputvecklare ger studenterna kunskap att designa och programmera smarta och användarvänliga appar. Även det är en utbildning som ligger väl i tiden – med den snabba utvecklingen och de allt hårdare kraven som ställs på dagens appar.
Som Javautvecklare är man en kreativ problemlösare som dagligen arbetar med digitalt skapande. I programmet får man bland annat lära sig att bygga och utveckla lösningar för webben.
Studietiden för alla tre utbildningar innefattar 20 veckor LIA (lärande i arbete) – något Malin Bergström ser som en stor fördel:
– Under LIA-perioderna kommer man ut i arbetslivet och får testa på yrket. Eftersom att man kan jobba med många olika saker så är det ett bra sätt att få en indikation på vad man vill göra efter avslutad utbildning. Man har även möjlighet att komma nära branschen och knyta värdefulla kontakter, säger hon.
Dessutom får nio av tio som examineras från STI omgående en anställning.
– Har man kommit så långt att man funderar på en karriär inom IT-branschen så tycker jag inte att man ska fundera längre. Sök till STI – den kompetens du får där kommer mest troligt ge dig ett jobb, avslutar Malin.