Den svenska belysningsbranschen står ständigt inför nya utmaningar – och skriker därför efter nya ingenjörer. På Stockholms Tekniska Institut finns möjligheten att utbilda sig till STI-Ingenjör Belysningsprojektör, som ger studenterna otroligt goda framtidsutsikter efter bara två års studier.
– Branschen utvecklas otroligt snabbt. Det behövs kombinerad kompetens med el och installation tillsammans med design och estetik – vilket man får på STI:s nya utbildning, säger Christopher Fryk, som själv studerat på STI.
Att planera och projektera belysningslösningar med fokus på både design och ljusplanering samt el och installation är en utmaning som många företag ställs inför.
Belysningsprojekt är ofta komplexa och kräver fokus på många olika aspekter. Det handlar inte enbart om de visuella värdena och den optimala ljusdesignen utan även planering för styrsystem, optimering och energieffektivisering – en kombinerad kompetens som många arbetsgivare saknar.
På STI har man dock uppfattat detta – och i utbildningen STI-Ingenjör Belysningsprojektör ser man till att studenterna får båda kunskaperna vilket gör dem väldigt attraktiva på arbetsmarknaden.
Christopher Fryk jobbade som elektriker i nästan nio år innan han började studera på STI. Idag är han examinerad, och jobbar som Belysningsprojektör på ÅF Lighting.
– Jag hade gjort mitt som elektriker kände jag, men ville ändå ha nytta av den erfarenhet jag byggt upp. Framtidsutsikterna ser dessutom väldigt bra ut inom belysningsbranschen, säger han.
Redan innan han hade slutfört sin utbildning hade han fått jobb – något han tackar STI för:
– Att ha LIA (Lärande i arbete) är extremt värdefullt och något STI fokuserar på. Man får komma ut i det ”riktiga” arbetslivet och har därmed möjligheten att visa upp sig. Visar man framfötterna då finns goda chanser att få jobb också. Jag fick en timanställning redan under första LIA-perioden och sedan en tillsvidareanställning så snart jag var klar med utbildningen.
Faktum är att hela nio av tio studerande på STI får jobb direkt efter avslutad utbildning:
– Det ser onekligen väldigt lovande ut för de som inom de närmsta åren kommer ut i belysningsbranschen, avslutar Christopher.