Spanskt i glaset: Elegant rött från katalanska bergen

Fräschören och kraften från aromer av druvor som växer på häftiga bergsappellationen Montsant utanför Tarragona i Spanien är hemligheten bakom Les Sorts Selecciós kraftfulla och friska smaker. Det spanska rödvinet har fått flera toppbetyg i ansedda medier. Nu kan man beställa och hämta ut i butik – eller hitta det välgjorda vinet i hyllan.

Les Sorts har fått toppbetyg i flera recensioner – klicka här för att hitta var vinet finns närmast på hyllan!

Vinet Les Sorts Selecció kommer från det lilla området Montsant, som vi hittar längs den slingrande och klättrande vägen från Taragona till det kanske mer kända Priorat. Vinodlingen ligger på mellan 200 och 700 meter över havet – och det torra klimatet påverkar var och en på sitt sätt stockarna och druvorna. Den höga höjden samt temperaturskillnaderna ger alltså både fräschören och aromerna i garnacha och cariñena.

Les Sorts betyder ”tur” på katalanska, men det är fråga om allt annat än tur när de skickliga vinmakarna på Celler Masroig gör det här vinet. Ett minutiöst arbete i vingårdarna, bland annat i samarbete med det lokala centrumet för vinodling i Falset, följs noggrant upp i vinkällaren där vinmakartraditioner efterföljts sedan 1917.

Les Sorts har fått toppbetyg i flera recensioner – klicka här för att hitta var vinet finns närmast på hyllan!

Druvornas karaktär och smaker är också hemligheten bakom Les Sorts Selecciós kryddiga och nyanserade toner med fatkaraktär. Vinet är ett nyansrikt och välbalanserat med fin struktur, med smaker av inslag av mörka körsbär, svartpeppar, plommon, ceder, skogshallon, örter och vanilj.

Les Sorts Selecció är alltså tillräckligt smakrikt och strukturerat för att klara biffen och det som läggs på grillen. Men vinet är också fräscht och återhållet att det också passar bra till det ljusa köttet, ratatouillen eller moussakan utan vara ta för mycket plats. Det spanska rödvinet finns i nästan 300 butiker runt om i Sverige och har fått flera fina recensioner i olika medier. ”Läcker frukt som drar åt plommon, körsbär och med en angenäm och fatkryddig karaktär”, löd omdömet i Allt om vin som gav 119-kronorsvinet toppbetyg, fem getingar av fem möjliga.


Utöver att hitta Les Sorts Selecció på butikshyllorna kan man kan även beställa det online för att sedan hämta ut det i sin närmaste butik. Klicka här för att läsa mer och se vilka butiker som har vinet på hyllan!

Les Sorts har fått toppbetyg i flera recensioner – klicka här för att hitta var vinet finns närmast på hyllan!

Nästa artikel