Rosé från populära området – här finns det på hyllorna

Tavel är vinappellationen som bara tillåter rosévin.
Inte undra på att rosévinerna härifrån anses vara världens bästa.
Nu finns Les Lauzeraies på Systembolaget – ett vuxet matrosé som fått högsta betyg.

Här är rosévinet Les Lauzeraies från Tavel, ett riktigt paradis för roséviner. Nu går vinet att beställa och hämta ut. Les Lauzeraies kostar 139 kronor.

Det är lätt att missa Tavel i Rhonedalen i välkända vinlandet Frankrike – både byn och appellationen med samma namn. Men faktum är att Tavel är världsunikt då den enbart tillåter rosévin.

Anledningen är att terroiren är perfekt för just rosévin och att en lång tradition med fokus på det rosa vinet har gjort vinerna härifrån ännu bättre än många konkurrenter. Rosévinerna från området brukar anses tillhöra världens bästa, med kraftig färg, stor doft och smak som gör det lämpligt att kombinera med mat.

Nu finns ett nytt, vuxet rosévin från just Tavel på hyllorna på Systembolaget.

Les Lauzeraies Tavel har fått sitt namn efter vingården det kommer från. Lauzes betyder kalksten på franska och har verkligen präglats av kalkstensgårdarna. Vinet är gjort på upp till nio olika druvor där de mest framträdande är grenache och cinsaut. Bland smakerna återfinns inslag av bland annat röda vinbär, hallon, persika och flera olika kryddor.

Kort sagt är Les Lauzeraies Tavel, precis som övriga roséviner från området, lite kraftigare än många andra roséviner vilket gör att det passar perfekt att kombinera med mat. Här kan man testa allt från en currykyckling till mer klassiska rosématrätter som fisk, vegetariskt eller på buffén. Vinet har fått 5/5 i Allt om vin och bär toner av både körsbär och äpple med en angenäm längd i avslutningen.

Les Lauzeraies Tavel kostar 139 kronor och har artikelnummer 2724 på Systembolaget. Klicka här för att se vilka bolag som har vinet på hyllan eller för att göra en beställning.

Här är rosévinet Les Lauzeraies från Tavel, ett riktigt paradis för roséviner. Nu går vinet att beställa och hämta ut. Les Lauzeraies kostar 139 kronor.

Nästa artikel