Guide: Så matchar du rosé med mat

Många har bilden av rosé som enbart ett sällskapsvin, men faktum är att det även gör sig utmärkt som måltidsdryck. Här är en guide till hur du bör tänka när du matchar rosé med mat.

Här är rosévinet Les Lauzeraies från Tavel, ett riktigt paradis för roséviner. Nu går vinet att beställa och hämta ut. Les Lauzeraies kostar 139 kronor.

Våren är äntligen här och likt humöret så förändras våra matvanor ofta med årstiderna. När dagarna blir ljusare och livet känns lättare äter vi gärna också lättare, och det är inte ovanligt att vi fyller våra tallrikar med mer vegetariskt och fisk.

För den som uppskattar ett glas rosévin till maten finns vissa saker att tänka på när det kommer till hur man bör matcha. I regel gör sig rosévin bäst till lättare kött- och fiskrätter, sallader och tapas. Samtidigt gör syran i vinet att det också kan fungera utmärkt till medelfylliga rätter med feta såser.

Självklart finns det vissa roséviner som passar bättre till mat än andra och ett som sticker ut är Les Lauzeraies Tavel. Som namnet skvallrar om så kommer vinet från Tavel i Rhonedalen, Frankrike – den franska byn som även delar namn med appellationen.

Något som gör Tavel världsunikt är att den enbart tillåter rosévin. Anledningen är att terroiren är perfekt för just rosévin och att en lång tradition med fokus på det rosa vinet har gjort vinerna härifrån bättre än många av konkurrenternas.

Det som gör just Les Lauzeraies Tavel till ett extra bra måltidsvin är dess kraftfulla, lite vuxnare smak, med inslag av granatäpple, körsbär, persika, jordgubbar och blodapelsin. Vinet har fått många fina recensioner och trots sin lite mörkare färg är det inte alls tungt, utan lättdrucket och går förstås lika bra att bara dricka som det är utan matchning. Svenska Dagbladet ger exempelvis vinet sex tärningar med motiveringen: ”Ett klassiskt rosévin som alla måste prova någon gång” och poängterar att Tavel är den enda appellationen som bara är till för roséviner.

Vill man dricka vinet till en bit mat gör sig Les Lauzeraies Tavel bäst till vegetariska rätter, grillade fiskrätter eller rätter av ljust kött. Vad sägs om en härlig zucchinipasta, rosmarinstekt fläskfilé eller varför inte slänga en god bit lax på grillen en skön sommarkväll?

Vill du också prova rosévinet så finns Lauzeraies Tavel att hitta på Systembolaget. Vinet kostar 139 kronor och har artikelnummer 2724. Vinet tillhör ett av de mest prisvärda rosévinerna i det ordinarie sortimentet, enligt hemsidan Vinbetyget. Klicka på länken här under för att se om vinet finns inne på ditt Systembolag, eller beställ hem det.

Här är rosévinet Les Lauzeraies från Tavel, ett riktigt paradis för roséviner. Nu går vinet att beställa och hämta ut. Les Lauzeraies kostar 139 kronor.

Nästa artikel