Vinexperten: Lär dig mer om italienska viner

Har du liksom många andra förtjustas i det fantastiska vinlandet Italien? Oändligt antal druvor, mängder av distrikt och en bred variation är bara några av alla saker som lockar.

– Vin är så häftigt, det kan berätta om sin historia och platsen det kommer från bara på doften och smaken, säger vinexperten Elin Blomquist.

Italien är världens näst största vinproducent, efter Frankrike. Här har man odlat vin i nästan 3000 år. Du hittar klassiska regioner och druvor över hela Italien, från Verdicchio utmed Adriatiska kusten i norr och Valpolicella i nordöst till den lilla ön Pantelleria söder om Sicilien.

Det är faktiskt få länder i världen som kan visa upp ett så stort och varierat vinutbud som Italien. Tack vare sina gynnsamma odlingsförhållanden och olika vinstilar kan man här stoltsera med uppåt 2000 olika druvsorter. Så för den som intresseras av vin är Italien ett riktigt Mecka.

– Italien är ett fantastiskt land för att upptäcka olika typer av vin och historia. Ofta kan vinerna själva berätta sin historia.

Zecci har två väldigt ursprungstypiska viner, Zecci Ripasso Superiore samt Zecci Verdicchio dei Castelli di Jesi. Med ursprungstypiskt vin innebär det att vinet med sin smak och doft berättar om sin historia och var det kommer ifrån.

Zecci kännetecknas av den friska smaken som bland annat kommer från havets vindar och de svala nätterna vid Italiens kust där druvorna växer i bergiga sluttningar. I det röda vinet, Zecci Ripasso Superiore, kan du hitta toner av mörka bär. Vinet är dessutom rätt kraftigt och fylligt, detta tack vare att det har fått jäsa en extra gång på resterna av Amarone.

– Förr var detta något man gjorde dels för att ge vinet mer smak, dels för att hushålla med resurser. Idag påminner det oss om historien samtidigt som det höjer upp smakerna.

Det vita vinet, Zecci Verdicchio dei Castelli di Jesi, har toner av tropisk frukt och päron. Du kan även hitta toner av apelsin, vilket är typiskt för Verdicchio-druvan. En mindre del av vinet består dessutom av sent skördade druvor vilket ger lite kryddigare smaker som saffran och honung.

– Det är viktigt att komma ihåg att det finns inga rätt eller fel. Så här får man helt enkelt känna efter själv och se vilka smaker och dofter man hittar.

The Wine Teams vinexpert Elin Blomquist tipsar också om hur man matchar vinet med mat. Även här kan det vara bra att komma ihåg vinet ursprung.

– Man brukar lite enkelt säga att mat och vin från samma land passar bra ihop. Zeccis viner passar exempelvis väldigt bra ihop med pasta.

Zecci Verdicchio dei Castelli di Jesi som kommer från kusten passar dessutom väldigt bra ihop med stekt eller grillad fisk. Röda Zecci Ripasso Superiore passar till stora delar av det italienska köket, framför allt till mustiga grytor eller annan mat som fått tillagas länge. En enkel regel att komma ihåg är att lätt mat kräver ett lätt vin för en fin harmoni. Medan kraftigare mat kräver ett kraftigare vin för att smakerna inte ska försvinna.

– Men kom ihåg att även gå efter din egen känsla för vad du gillar och tycker passar ihop.

Om Zecci

  • Zecci Collezione är en kollektion av utvalda kvalitetsviner som uttrycker essensen av olika druvor och regioner i Italien.
  • Vinerna tas fram i nära samarbete med erfarna producenter i varje region för att få fram druvtypiska viner av hög kvalitet med mycket smak som är en sann kännetecknare för druvsorten och regionen som det kommer ifrån.
  • Med Zecci Collezione kan du upptäcka Italien och de olika regionerna genom vinet.

Nästa artikel
Annons