Lista: Hemmets största energibovar – lösningen är enklare än du tror

Många har ett stort intresse av att minska energiförbrukningen i hemmet – men de flesta missbedömer vad som drar mest energi. Visste du till exempel att en värmepump kan sänka dina värmekostnader med så mycket som 70 procent?

Spara pengar och energi med bästa luftvärmepumpen – här kan du läsa mer och spara tid genom att göra en kostnadsfri prisförfrågan.

Många använder i dag el eller olja för att värma upp huset, ett misstag som kan kosta många onödiga tusenlappar.

Genom att istället använda en värmepump kan man reducera sina uppvärmningskostnader med mellan 30-70 procent – och många husägare har tjänat in själva kostnaden för värmepumpen på 5-10 år.

I dag kan värmepumpar samla och fånga upp energi på många olika sätt, bland annat från jorden, luften och solen.

Så ett sätt att hålla den energikostnader nere är alltså att investera i en värmepump – men det finns andra energibovar att hålla koll på:

1. Fyll tvättmaskinen

Använd rätt tvättprogram om din tvätt är lätt smutsad och tvätta i lägre temperaturer om det är möjligt.

2. Skölj inte disken

Nej, du ska inte ställa in disk med massa matrester. Men ofta räcker det med att bara skrapa av matresterna innan du ställer in i diskmaskinen.

3. Duscha snabbare

Speciellt under vintern är det lockande att värma sig med en varm dusch – men det är inte bra för elräkningen. Byt även till snålspolande duschmunstycke.

4. Välj rätt lampor

Se till att du väljer rätt lampor för ändamålet – och se till att satsa på energieffektiva lampor.

5. Glöm standby-läget

Till exempel din tv och dator förbrukar energi när de står i standby-läge. Stäng av dem, och eventuella tillbehör, ordentligt för att stoppa energiförbrukningen.

Spara pengar och energi med bästa luftvärmepumpen – här kan du läsa mer och spara tid genom att göra en kostnadsfri prisförfrågan.

Nästa artikel