Ida, 15: ”Känner man sig ensam finns alltid Scouterna där”

När femtonåriga Ida började Scouterna för sju år sedan kunde hon aldrig ana hur mycket föreningen skulle komma att betyda för henne. Här kan hon vara sig själv till fullo och hon har fått vänner för livet.
– Scouterna har vuxit och blivit en del av mig, berättar hon.

Tälja pinnar, göra upp eld och lära sig knopar är några typiska saker man ofta kopplar till Scouterna. Och det var just det som lockade Ida. Men med tiden kom Scouterna att betyda allt mer och bli en viktig del av hennes liv.

Det hon gillar allra mest med Scouterna är gemenskapen hon har där. Tack vare Scouterna känner hon sig aldrig ensam.

– Det handlar om gemenskapen som skapats. Jag har alltid någon jag kan vända mig till i svåra stunder i livet. Känner man sig ensam finns alltid Scouterna där.

Sedan Ida började i Scouterna har hon fått testa på många olika saker. Hon har träffat människor från andra kulturer, varit på läger, utvecklat sig själv, sin ledarskapsförmåga och testat sina gränser.

– En av dom bästa sakerna jag gjort med Scouterna är World Scout Jamboree i USA, ett läger för scouter över hela världen. Det var så häftigt att Scouterna förde samman folk från så många olika länder. Den resan kommer jag minnas för resten av mitt liv.

World Scout Jamboree i USA där Ida deltog 2019.

Som scout får man åka på Jamboree som deltagare en enda gång. Lägren sker i olika länder och 2023 är det Sydkorea som är värdland. Trots att Ida fick sin chans 2019 i USA så kommer hon nu få åka ännu en gång.

– Nu hänger jag med som funktionär istället, och det ska bli riktigt kul det med.

Att Ida älskar Scouterna råder det ingen tvekan om. Men hur ska man vara som person för att passa in i Scouterna?

– Alla passar i Scouterna, de har verkligen något för alla! Man får växa och utvecklas som person, och man har nytta av allt man lär sig senare i livet. Vi lär och utvecklas genom friluftsliv, men det behöver inte alltid handla om friluftsliv. Utan man kan ha en trevlig filmkväll tillsammans. Alla i patrullen får vara med och bestämma och planera aktiviteterna, så det blir verkligen vad man gör det till.

Om Scouterna

  • I Sverige finns drygt 75 000 scouter och cirka 1 000 scoutkårer.
  • Scouterna ger barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans, växa som människor och göra världen bättre.
  • Scouterna har 90-konto, och arbetet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll och Giva Sverige.

Nästa artikel