Säkerhetsföretagets uppmaning: Skydda dig mot trådlös skimming på semestern

Nu rekommenderar säkerhetsföretaget SkimSafe att alla bör skydda sig mot trådlös skimming på semestern. Skyddskortet fungerar över hela världen.
– Befinner du dig bland mycket folk kan dina kortuppgifter kopieras trådlöst utan att du märker någonting, både i Sverige och utomlands, säger Carl Martinsson, grundare av SkimSafe.

Trots att det är både enkelt och billigt att skydda sig mot trådlös skimming är det många som i dagsläget helt saknar skydd för sina betalkort. Det innebär att korten är tillgängliga för avläsning och kan skimmas trådlöst av moderna ficktjuvar året runt. Och semester och ledighet är inget undantag.

– Befinner du dig bland mycket folk kan dina kortuppgifter kopieras trådlöst utan att du märker någonting, både i Sverige och utomlands. Med många turister och mycket folk i omlopp är det lättare att trådlöst stjäla kortuppgifter. Vi vill göra det omöjligt för tjuvar att trådlöst skimma kortuppgifter, så att svenska folket kan göra roligare saker för sina pengar än att låta tjuvar handla för dem, säger Carl Martinsson, medgrundare av säkerhetsföretaget SkimSafe.

Att bli utsatt för trådlös skimming sker på bara några sekunder – och när man väl upptäcker att man är drabbad kan delar av, eller hela, kontobeloppet försvinna. Den sluga metoden tillåter bedragare att, helt trådlöst, kopiera betalkortets uppgifter med hjälp av en avläsare eller en mobiltelefon. Tjuven kan sedan handla för pengar som finns på kortet.

Metoden är lömsk och går snabbt – och tjuven behöver bara vara i närheten för att läsa av och kopiera betalkort som ligger nedstoppade i en väska eller plånbok.

Tjuvarna kan även förklä sig som turister och kan enkelt gömma skimningsutrustning i en väska.

– Med vårt skyddskort i plånboken eller handväskan är man skyddad mot den här typen av bedrägeri. Vi har utformat ett skydd som ser ut som ett vanligt kort och passar alla plånböcker och korthållare. SkimSafe-kortet skyddar dina betalkort mot trådlös skimming i minst 5 år oavsett var i världen man befinner sig, säger Carl Martinsson.

Just nu kan man köpa ett SkimSafe-kort helt fraktfritt på skimsafe.se – och således vara helt skyddad mot trådlösa korttjuvar.

– Vi rekommenderar alla att skydda sig. Det är tråkigt att behöva konstatera, men det är enkelt att trådlöst stjäla kortuppgifter med t.ex. en mobiltelefon. Med ett SkimSafe-kort i plånboken är det dock omöjligt att trådlöst läsa av dina betalkort, säger Carl Martinsson.

Nästa artikel