Siffrorna visar: Här får supportern högre puls än proffsen

En minut kvar av matchen. Ditt favoritlag leder med ett mål, men är hårt tillbakapressade.
Pulsen då?
Experiment visar faktiskt att den kan vara högre hos åskådaren än hos proffsen på plan.

På uppdrag av Betsson har analysföretaget Aktivitus genomfört några spännande experiment som säkerligen gläder merparten av alla svenska supportrar. Frågeställningen var enkel: hur spännande är det egentligen att genomlida en viktig match med sitt favoritlag?

I experimentet satte man ihop en testpanel om sex personer. Tre hängivna Djurgårdssupportrar och tre passionerade Frölundafans skulle tillsammans titta på den fjärde matchen i vårens finalserie mellan de två lagen.

Innan matchen satte igång placerade man avancerad mätteknik på supportrarna. På så sätt kunde man bland annat mäta pulsen genom hela matchen – en mätpunkt som skulle komma att visa väldigt intressanta siffror.

Resultatet hos en av testpersonerna, en av Djurgårdssupportrarna, visade att pulsen hade hållit sig relativt stadig och lugn genom hela matchen – fram till dess att man kom in i slutminuterna.

För den som inte minns matchen så hade Frölunda en 0–2-ledning i den andra perioden – en ledning som Djurgården senare lyckades vända. I slutminuten tog däremot Frölunda tillbaka taktpinnen och pressade hårt för ett kvitteringsmål.

Det var just under de där sista minuterna som pulsen hos ena Djurgårdssupportern vände. Där och då var han nära maxpuls – med 160 slag per minut.
– Det kan relativt jämföras med att han i princip varit ute på isen och spelat, säger Johan Hasselmark, chef på Aktivitus Stockholm.

Här kan du spela på ditt favoritlag hos Betsson.

Betsson har gjort experimentet i videoformat, där man får följa spänningen under matchen och höra Johan Hasselmark, chef på Aktivitus Stockholm. Se klippet här nedan:

Advertisement

Ansvarsfullt spelande

    1. Åldersgräns: Alla spelare måste vara 18 år eller äldre.
    2. Spel kan vara beroendeframkallande, var god spela ansvarsfullt. Du kan kontakta Stödlinjen här: https://www.stodlinjen.se
    3. Ta en paus om du känner att du börjar förlora kontrollen.
    4. Du kan också ta en spelpaus genom att besöka www.spelpaus.se.
    5. Betssons bonus omfattas av regler och villkor. Läs mer på Betsson.com.
Nästa artikel