Så bränner du energi från soffan – när du tittar på sport

Kan det verkligen vara lika jobbigt, eller rättare sagt lika spännande, att titta på sitt favoritlag som att faktiskt spela i laget? Med den frågeställningen har spelbolaget Betsson genomfört en rad experiment – och resultaten är minst sagt häpnadsväckande.

Som supporter av ett lag, oavsett sport, är man väl bekant med extra spännande situationer och ett ständigt nagelbitande genom olidligt jämna matcher. Känslorna som uppstår går nästan att ta på – men vad händer egentligen i kroppen under den tiden?

Analysföretaget Aktivitus har, på uppdrag av Betsson, gjort några experiment inom området – och resultaten är minst sagt intressanta.

I experimentet testade man bland annat att låta sex supportar titta på den fjärde matchen i finalserien mellan Frölunda och Djurgården. Inför matchen placerade man avancerad mätteknik på testpersonerna – på så sätt kunde analytiker följa spänningen i deras kroppar genom data.

– Experimentet visar att titta på en hockeymatch med extremt högt engagemang och med avgörande matchsituationer är jämförbart med att springa eller till och med spela hockey själv. Energiförbrukningen som uppkommer av spänning kan liknas som att gå en promenad. Det går därför att säga att man ”motionerar” när man ser på väldigt spännande matcher med ett högt engagemang, säger Johan Hasselmark, Chef på Aktivitus Stockholm.

Testet visade exempelvis att en av de sex försökspersonerna höll sig ganska lugn under störa delar av matchen. Men i slutminutrarna, när hans favoritlag Djurgården skulle behålla sin uddamålsledning, så var han väldigt nära sin maxpuls om 160 slag i minuten.
– Det kan i princip jämföras med att han varit ute på isen och spelat hockey själv också, säger Johan Hasselmark.

Ett glädjebesked för alla svenska fans! Se supportrarnas reaktioner under experimentet här nedan.

Klicka här för att komma till Betsson.

Advertisement

Ansvarsfullt spelande

    1. Åldersgräns: Alla spelare måste vara 18 år eller äldre.
    2. Spel kan vara beroendeframkallande, var god spela ansvarsfullt. Du kan kontakta Stödlinjen här: https://www.stodlinjen.se
    3. Ta en paus om du känner att du börjar förlora kontrollen.
    4. Du kan också ta en spelpaus genom att besöka www.spelpaus.se.
    5. Betssons bonus omfattas av regler och villkor. Läs mer på Betsson.com.
Nästa artikel