Systembolagets mest prisvärda Barbaresco imponerar på experterna

Ricossa Barbaresco Organic – rött vin av absoluta toppklass från populära Piemonte.
Den prisvärda succén har fått högsta betyg flera gånger om. 


Vilka butiker har Ricossa Barbaresco Organic just nu? Hitta ditt närmaste Systembolag här.

Ricossa Barbaresco Organic är ett vin som produceras i Barbaresco, som ligger i den hyllade regionen Piemonte i nordvästra Italien. Piemonte är känt för sina utsökta viner, och Ricossa Barbaresco Organic är inget undantag. 

Det här området är något varmare, och vingårdarna ligger på lite lägre höjd än i det angränsande och närbesläktade området Barolo. Varför har detta betydelse? Jo detta medför att druvorna mognar lite tidigare – och vinerna är inte fullt så sträva som Baroloviner. 

Som namnet antyder är vinet gjort på ekologiska druvor och har en röd färg med tegelnyans. De ekologiska druvorna som används i vinet växer i kalkrik jordmån där mineraliteten kompletterar de röda bärtonerna utmärkt.

Hur smakar det då? Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av nypon, rosor, körsbär, pomerans, nougat, jordgubbar och svart te. 

Hyllas av experterna

Smaken kombineras av en kryddig doft med fatkaraktär, inslag av nypon, nougat, körsbär, bergamott, kanel, rosor och nötter.

Detta verkar onekligen ha fallit många vinexperter i smaken – då Ricossa Barbaresco Organic har överösts av toppbetyg. Bland annat kammade vinet hem 5/5 hos Boxtoppen, där man i omdömet bland annat kan läsa:

“(…)​​andas klassisk stil och det är ett vin som charmar redan idag även om lagringspotential finns.”

Munskänkarna är inne på samma spår, då man slår fast att vinet är ett FYND.

Vinet är redo att drickas nu, men precis som Boxtoppen nämner har det även en stor lagringspotential i ytterligare 10-15 år. 

Ricossa Barbaresco Organic passar ypperligt till smakrika svamprätter, färsk pasta och klassisk italiensk mat som till exempel vildsvinragù. 

Vilka butiker har Ricossa Barbaresco Organic just nu? Här hittar du hela listan.

Nästa artikel