Ricossa Barolo – med omtyckta druvan i fokus

Här är populära Ricossa Barolo Campolibero Organic: En vinupplevelse där en omtyckt druva spelar huvudrollen.

Handla varan online eller hitta din närmaste butik. Klicka här för att gå vidare till Systembolaget >>

Baroloviner har länge varit en storfavorit bland sommelierer, vinkännare och konsumenter över hela världen. 

Ricossa Barolo Campolibero Organic är inget undantag, snarare tvärtom, då den här årgången från 2017 har haft ett stort genomslag på den svenska marknaden – både bland vanliga konsumenter och vinkännare.

Vinet görs på den omtyckta blåa druvan nebbiolo, som växer på de böljande vackra kullarna i Barolo, Piemonte. Här, i nordvästra Italien, spelar vindarna faktiskt en oväntat huvudroll för några av världens mest omtyckta viner. 

Så påverkar klimatet

Klimatet här mildras nämligen av de vindar som följer Tanarodalen och sänker temperaturen på sommaren – dessa vindar ger också upphov till en mytomspunnen dimma som bidrar till nebbiolos långsamma mognad. 

Vinet odlas helt ekologiskt, vilket inte hör till vanligheterna när det kommer till Barolo. Detta gör att man får fram druvans bästa karaktärsdrag, och den välbalanserade och långa smaken präglas av röda och mörka bär som med tid i munnen blir allt kryddigare utan att störa balansen med den höga syran.

Ricossa Barolo Campolibero Organic har som tidigare nämnt fått ta emot stora hyllningar från vinkännare, och har bland annat belönats med full pott: 5/5 av Boxtoppen

Hyllats av experter

Jens Frithiofsson på Hello Winelovers stämmer in i hyllningskören med omdömet:

En stor vinupplevelse för pengarna som blir ännu större efter en timme på karaff

Vinet serveras alltså med fördel på karaff, och passar utmärkt till bland annat krämiga pastarätter, grillat och bräserat kött och grytor av olika slag. Serveras luftat och svalt, 14-16 grader, i stora glas. 

Handla varan online eller hitta din närmaste butik. Klicka här för att gå vidare till Systembolaget >>

Nästa artikel