Stockholm för barnen – här är ultimata sommarställena

Publicerat: 2017-15-6

Sommaren är på många sätt barnens årstid då de kan springa och leka fritt ute i naturen, eller ha roligt på några av alla de lekplatser som finns i Stockholm.

I SL-appen kan du efter bara ett fåtal knapptryck få reda på hur du snabbast tar dig till ditt resmål. Den laddar du ner här för iPhone och här för Android.

Det finns något för alla i Stockholm – och de ultimata sommarställena är ofta enkla och smidiga att ta sig till med kollektivtrafiken. Därför har vi listat några av de 12 bästa gratisplatserna att åka till med barnen.

Aspudden djur och kul (Hägersten)
Närmaste hållplats: Örnsberg (tunnelbana)

Parkleken har ett litet fik, det finns grillplats och möjligheter till både inomhus- och utomhuslek. Man har en plaskdamm och parkleken – som har ett brett utbud – är en verksamhet med fokus på lek, spel, odling, natur, miljö och djurhållning.

Kallhällsparkens lekplats (Järfälla)
Närmaste hållplats: Kallhäll (pendeltåg)

I parken finns stora promenad- och grönytor samt en fågeldamm. Här finns goda möjligheter till lek och aktiviteter. Lekplatsen är verkligen till för alla och framför allt barn med speciella behov. Här finns allt från gungor till klätterställning och sandlåda.

Värmlandsvägen lekplats (Farsta)
Närmaste hållplats: Sunnemobacken (buss)

Ligger i ett litet parkstråk i en dalsänka i mitten av ett radhusområde. På sidorna finns kullar med naturmark. Lekplatsen riktar sig framför allt till yngre barn. Här finns gungor, klätterställning, sandlåda, gungdjur och leklok.

Tengdalsparken (Södermalm)
Närmaste hållplats: Londonviadukten (buss)

Västra delen av parken erbjuder lek för småbarn med balanslek, klätterhus och en stor sandlåda. På östra delen, som vänder sig till lite äldre barn, finns en öppen grusplan för spring-, boll- och klätterlekar. Närmare Sofia skola finns en dels en bollplan men även allmänna lek- och idrottsytor. Nära lekplatserna finns även en liten plaskdamm.

Spårvagnsparken (Kungsholmen)
Närmaste hållplats: Kristineberg (tunnelbana)

Relativt stor lekplats med lekutrustning som gungställning, sandlåda, sandbakbord, vippgunga, gungdjur och fjäderdjur. Här finns klätterställningar och en kompisgunga som har sand som fallunderlag. Man kan även hålla på med olika typer av balanslek. Hela lekplatsen är inhägnad med staket och grindar.

Olovslunden (Bromma)
Närmaste hållplats: Olovslund (buss)

En mysig och mellanstor lekplats som ligger precis intill en plaskdamm. Det hela är en fin naturpark som är belägen i ett småhusområde. Det finns även goda möjligheter till att använda grönytor för lek, picknick och aktiviteter.

Stamparken (Enskede-Årsta-Vantör)
Närmaste hållplats: Julitavägen (buss)

En parklek som passar de flesta åldrar. Är öppen 13.30-17.30 under vardagarna samt en lördag i månaden (11.30-15.30). Här finns parkspel, boll- och bouleplan. Man kan snickra, måla och låna både månbilar och parkcyklar. Här finns ett litet fik och möjlighet till grillning på fredagar. Sett till lekutrustning finns det mesta – som gungor, klätterställning, linbana och sandlåda.

Flamingoparken (Skärholmen)
Närmaste hållplats: Skärholmen (tunnelbana)

På Skärholmsterrassen precis ovanför torget ligger Flamingoparken. Det här är främst en vattenlek som under sommaren sprutar vatten då besökarna trycker på olika knappar. Här finns också en lång solbänk och flera gräsytor där man kan ha picknick eller leka. Bredvid ligger en mindre lekplats som bland annat har en rutschkana.

Solvändan (Norrmalm)
Närmaste hållplats: S:t Eriksplan (tunnelbana)

Lekplatsen ligger på en kulle omgiven av flerfamiljshus. En lite brantare backe leder upp till stället. Här finns lekborg, klätterställning, båtar som gungar, rutschkana och kompisgunga. På marken är det sand- och grusytor.

Parkleken Odlarängen (Farsta)
Närmaste hållplats: Tallkrogen (tunnelbana)

Här ligger fokus på utomhusaktiviteter som rörelselekar, spel och idrott. Här finns även en inomhusmiljö med spel, pussel och böcker. Tanken är att det ska vara en trygg samlingsplats för unga i alla åldrar och deras föräldrar. Parkleken är öppen under vardagar 13–17 och är då bemannad av två personal. Det finns möjlighet att köpa fika. Utomhus finns alla typer av lekutrustning som rutschkana, linbana, gungor och klätterställningar.

Gimågatan-Letstigen (Skarpnäck)
Närmaste hållplats: Letstigen (buss)

Endast några klippor skiljer lekplatsen från ett större grönområde. Här finns en sandlåda, gungdjur och småbarnsgunga. Det har byggts en stor klätterställning och lekskulpturer i form av olika betongdjur.

Observatorielundens parklek (Norrmalm)
Närmaste hållplats: Rådmansgatan (tunnelbana)

Är belägen bakom Observatorielundens kulle, bakom Handelshögskolan och är bemannad vardagar 13-16.30. Här finns bland annat linbana, rutschkana, gungor, klätterställning och en cykelkarusell. Det går att låna redskap för idrottande och personalen leder dagligen olika typer av aktiviteter.

Res smidigt och prisvärt inom Stockholms län med hjälp av SL-appen – den laddar du ner här för iPhone och här för Android.

Nästa artikel