4 aktiviteter som räddar regniga sommardagar

Publicerat: 2017-15-6

Sommaren är en årstid för sol, bad och aktiviteter utomhus, men det är inte alltid som vädergudarna vill samma sak som oss människor. Som tur väl är finns det spännande och roliga saker att hitta på i Stockholm även när det regnar, eller om man bara vill ta en paus från solen.

FÖR IPHONE: Hitta snabbaste vägen till ditt resmål. Ladda ner SL-appen nu.
FÖR ANDROID: Hitta snabbaste vägen till ditt resmål. Ladda ner SL-appen nu. 

I och kring vår vackra huvudstad finns det massvis av roliga olika saker att hitta på – och här har vi därför listat 4 av de bästa ställena att besöka när man vill vara inomhus en stund.

Spårvägsmuseet (Södermalm)
Adress: Tegelviksgatan 22
Närmaste hållplats: Spårvägsmuseet (buss) eller Danvikstull (buss)

Spårvägsmuseet stänger för flytt den 11 september, så nu är det läge att ta sig dit innan ”museet rullar vidare”. Här kan man på de 5 000 kvadratmeterna se gamla fordon som spårvagnar, trådbussar och veteranbussar. Stockholms lokaltrafiks historia skildras – och det finns verkligen något för alla åldrar. De yngre kan få leka konduktör eller åka minitunnelbana och det finns dessutom en pysselverkstad. I museet finns också ett café och en presentshop. Man har öppet vardagar 10–17 och under helger 11–16. I nära anslutning ligger dessutom Stockholms Leksaksmuseum.

Storkyrkan (Gamla stan)
Adress: Stortorget 1 (Gamla stan)
Närmaste hållplats: Gamla stan (tunnelbana)

Det kryllar av vackra kyrkor att besöka i Stockholmsregionen. En av dem är Sankt Nicolai kyrka, eller Storkyrkan, som den också heter. Den är Stockholms domkyrka och bär på en otrolig historia. Den har använts för såväl kungliga kröningar som vigslar sedan 1300-talet. Det 66 meter höga tornet och den gigantiska tegelbyggnaden bjuder på en mäktig syn – och det är svårt att inte trollbindas när man kommer in och möter lugnet. Det här är en av stadens stora turistattraktioner av en anledning. Inne i kyrkan finns minnesmärken från fornstora dagar. Äldst är välkända statygruppen Sankt Göran och draken.

Naturhistoriska riksmuseet (Norra Djurgården)
Adress: Frescativägen 40
Närmaste hållplats: Universitetet (tunnelbana)

Runt om i Stockholm finns det ett tiotal museer som är gratis att besöka. I princip vad man än är intresserad av så går det att hitta något som passar. Ett av de mest populära museerna är Naturhistoriska riksmuseet. Här strävar man efter att öka kunskapen om naturen och att inspirera människor till att ta ansvar för vår omvärld. Man kan ta del av flera olika utställningar – och det finns verkligen något för alla åldrar. Museet, som har fritt inträde, är öppet tisdag till söndag mellan 10–18.

Stockholms konserthus (Östermalm)
Adress: Hötorget 8
Närmaste hållplats: Hötorget (tunnelbana/buss)

Här står unga musiker för gratiskonserter i foajén fyra gånger om dagen (12.00, 13.30, 14.30 och 15.30) under sommaren. Det bjuds på klassiskt, jazz och sång. Man kan även passa på att kolla in den dokumentära fotoutställningen ”Ack Sverige, du sköna” av Elisabeth Olsson Wallin. Även den är i foajén. Konserthuset är öppet alla dagar mellan 11–17 och utanför finns dessutom en mysig marknadsplats där det går att handla allt från frukt till porslin och kläder.

FÖR IPHONE: Missa inga avgångar. Ladda ner SL-appen nu.
FÖR ANDROID: Missa inga avgångar. Ladda ner SL-appen nu. 

Nästa artikel